Ako znejú Štyri kone vrané nahraté v New Orleans? Peter Lipa zverejnil novú verziu

Peter Lipa pripravil pre seba a svojich fanúšikov k svojim 80. narodeninám muzikantský darček. Vlani vycestoval do kolísky jazzu New Orleans, kde s tamojším producentom a muzikantmi pracoval na novom albume NOLA. Spevák zverejnil aj novú verziu Balady o štyroch koňoch, ktorá v New Orleans dostala aj nový hudobný šat.

01.06.2023 07:00
Peter Lipa Foto:
Peter Lipa si nahrávaním v New Orleans splnil svoj muzikantský sen.
debata
Peter Lipa nahrával nový album v New Orleans

Pozrite si fotografie z nahrávania s americkými hudobníkmi.

Fotogaléria
Peter Lipa sa s partiu originálnych...
Nový album NOLA, ktorý Peter Lipa nahrával v...
+5V New Orleans funguje pochodový jazz a pesničky...

Peter Lipa oslavuje 80. narodeniny a k tomuto jubileu pripravil pre seba a svojich fanúšikov osobný muzikantský darček. Vydal nový album NOLA, ktorý nahrával v kolíske jazzu americkom New Orleans. Obsahuje päť slovenských a päť anglických piesní a ako bonus nahral spevák s tamojšími muzikantmi neworleanskú verziu pesničky Balada o štyroch koňoch pod názvom 4 kone v Nola.

K pesničke v deň svojich narodenín 30. mája spoločne s albumom zverejnil videoklip, ktorý sa odohráva práve v New Orleans a dokonale vystihuje čaro tohto muzikantského mesta. Zároveň klip, ktorý režíroval Braňo Špaček prenesie diváka do štúdia Marigny, kde Peter Lipa pracoval s americkými muzikantmi na svojej novinke.

Peter Lipa - 4 kone v NOLA

“Dúfam, že táto nová verzia dá Balade o štyroch koňoch ďalší impulz a vydrží do ďalších rokov. Skladba je ešte veselšia a robí to suzafón. Vylúčili sme basu, nie je tam ani basová gitara, ani kontrabas. Ich úlohu plní suzafón, ako to je bežné v New Orleans. Kapely, ktoré tam hrajú v uliciach používajú suzafón ako hlavný basový nástroj. A tu je to tiež. Mám dokonca pocit, že to spĺňalo požiadavky na jednoduché pesničky, ktoré sa v New Orleans vyhrávajú na ulici.”

Americkí muzikanti, s ktorými Peter Lipa nahrával v New Orleans veľmi rýchlo zistili, o čo ide. „Hneď vedeli a cítili sa v tom ako ryby vo vode. Veľa sledujem záznamy, dokumenty aj výpovedné filmy, ktoré pochádzajú z New Orleans a tento typ hudby sa v nich vyskytuje takmer všade. Oni pochodujú stále, celý život. Pochodový jazz tam funguje a táto pesnička by pokojne mohla byť toho súčasťou.“

Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa oslávi 80. narodeniny špeciálnym koncertom na festivale Viva Musica!

NOLA (New Orleans Louisiana)

Peter Lipa navštívil kolísku jazzu niekoľkokrát. Vlani sa tam vydal nie v pozícii turistu, ale muzikanta. Vyhliadol si skvelého producenta a bubeníka Jamisona Rossa, s ktorým si vybrali štúdio Marigny.

Album NOLA tvorilo na začiatku päť demo nahrávok, na ktorých Peter Lipa spieva iba za sprievodu gitary. Tieto nápady rozposlal svojim slovenským spoluhráčom, z ktorých vzniklo päť slovenských verzií. Sú to Blíženec, Dobehnúť čas, Užitočný, Niekde som čítal a Čosi.

Tie isté demo nahrávky poslal za oceán producentovi Jamisonovi Rossovi, ktorý dal dokopy partiu originálnych neworleanských muzikantov, za ktorými priletel Peter Lipa v zime, aby spolu strávili dva dni v štúdiu a pracovali na amerických verziách – Gemini, Sing it, Burning Fever, Somewhere I read, In My Mind. Na albume ich môžete počuť v tomto poradí a po tých slovenských verziách, album akoby začínal odznova. S inými textami, inými muzikantmi a v úplne inom hudobnom šate. Album uzatvára dnes vydaná nová verzia 4 koone v NOLA, čiže Balada o štyroch koňoch.

„Na albume je teda každá pesnička v dvoch podobách – v slovenskej a anglickej, zároveň sú ale v inej hudobnej reči. Hudobníci, ktorí na nich so mnou pracovali na Slovensku, nepoznali, ako znejú americké verzie a naopak.“

Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Peter Lipa si splnil svoj muzikantský sen. Teraz sa teší na to, ako budú poslucháči porovnávať tieto slovenské a americké verzie.

"Teším sa na to, čo budú hovoriť naši a moji fanúšikovia, či budú spokojní s tým, čo som vyrobil. Myslím si, že slovenské verzie sú pesničky, ktoré sú hrateľné aj v rádiu ako Užitočný, Niekde som čítal alebo Blíženec. To sú skladby, ktoré tu majú šancu zaznieť, občas ich už aj dokonca počuť z rádia, to som rád. A potom prídu na albume tie isté pesničky v inom šate a to je dobré, keď sa hudby milovný človek môže zamyslieť nad tým, že ‚Aha, toto poznám, ale tu to je nejaké iné‘. Z toho sa môže vykľuť nejaký iný názor a to mám rád.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa