Le Payaco: Počas pandémie sme mali pocit, akoby sme prišli o končatiny

Členovia skupiny Le Payaco predstavili videoklip k novému singlu s názvom Vtáci. O tom, ako skladba vznikala a ako im pri tvorbe videoklipu pomohla umelá inteligencia, nám v rozhovore porozprávali Juraj Vitéz a Tomáš Sloboda.

04.06.2023 08:00
Le Payaco Foto: ,
Tomáš Sloboda a Juraj Vitéz zo skupiny Le Payaco.
debata

O čom hovorí vaša nová skladba Vtáci?

Juraj Vitéz: Je to akási metafora o ľuďoch vrátane nás, ktorí prelietajú svojimi životmi a dejú sa im nejaké veci. Ide o to, aby veľa nehľadeli do minulosti, ale práve naopak, dopredu. Podstatné je, aby s pozitívnou energiou doleteli tam, kam doletieť chcú a majú.

Tomáš Sloboda: Je tam mnoho tém, ktoré sa dotýkajú nás ako ľudstva. Každý si v tom môže nájsť to svoje, prípadne niečo, čo by ho mohlo inšpirovať k tomu, aby svoj život spravil kvalitnejším a šťastnejším.

Text má celkom povzbudivý tón. Bol to tiež účel?

JV: Určite áno. Text vznikol z pozitívnej energie, z radosti zo života. Inšpiráciou mi bol môj jedenapolročný syn Adam, takže to tam asi aj cítiť.

Budú sa aj ostatné piesne na pripravovanom albume niesť v podobnom duchu?

JV: Album, ktorý chceme vydať na jeseň, je veľmi pestrý, takže táto tematika už tam nie je. Je tam množstvo inej dobrej hudby.

TS: Je to všehochuť tém, ktoré sa nás dotkli v poslednom období. Spomeniem napríklad to nešťastné obdobie, počas ktorého sme boli zavretí doma. Vtedy vznikla jedna z pesničiek, ktorá bude aj na albume. Čo majú všetky skladby spoločné, je to, že majú nejaké východisko aj z prekérnych situácií.

Spomenuli ste obdobie izolácie pre pandémiu. Chýbalo vám vtedy koncertovanie?

TS: No čo myslíte? (smiech)

JV: Veľmi. Dokonca sme sa s Tomášom tajne stretávali, sme totiž susedia. Už sme to jednoducho nevydržali. Vyšiel nám vtedy nový album Pohybliví v nehybnom. Stretávali sme sa a rozprávali sme sa o tom, aké to bude, keď to všetko prehrmí a budeme môcť opäť koncertovať.

TS: Všetci sme pocítili niečo, čo sme nikdy predtým necítili. Nám, ktorí sme odkázaní na komunikáciu s publikom a vystupovanie, to chýbalo. Akoby sme prišli o končatiny. Nebolo to vôbec jednoduché, ale museli sme sa tým prehrýzť. Jediné, čo ma ako-tak držalo nad vodou, bolo, že som vedel, že v tom nie som sám. Už by som nikdy nechcel, aby sa niečo také zopakovalo. Som veľmi rád, že je to preč a že sme to prežili.

JV: O to viac sa teraz tešíme, že môžeme koncertovať a že všetko je také ako predtým.

TS: Na základe tohto obdobia vzniklo veľa veselých pesničiek. Bolo dôležité, že tá tvorba nenabehla hneď, pretože sme netušili, ako dlho to bude trvať. Zrazu sme pocítili, že to nemá zmysel. Boli to myšlienky, s ktorými sme vôbec nevedeli pracovať. Chuť rozdávať ľuďom radosť je preto teraz trojnásobná.

JV: Veľmi sa z toho tešíme a vážime si to.

Le Payaco Čítajte viac Skupina Le Payaco zverejnila videoklip k novej skladbe Vtáci

Aké koncerty plánujete?

JV: Ide leto, tešíme sa na letné festivaly. Na jeseň chceme vydať platňu a rozmýšľame, že by sme išli na klubové turné, na ktorom sme dlho neboli aj pre pandémiu, potom zasa pre povinnosti v štúdiu. Teraz sa to pred nami celé otvára a veľmi sa z toho tešíme.

TS: Troška sme si vydýchli po nahrávaní, takže teraz môžeme začať uvažovať nad tým, ako to celé uchopíme koncertne, na čo sa veľmi tešíme.

JV: Sú to etapy – buď sme zavretí v štúdiu, alebo máme veľa koncertov. Človek si užíva koncertný život, potom sa začne tešiť na návrat do štúdia a zase naopak. Je to taký kolobeh.

TS: Príjemný kolobeh.

S videoklipom ku skladbe Vtáci vám pomáhala aj umelá inteligencia. Aký to bol proces?

JV: Zaujímavý, pretože je to nová vec a sami sme nevedeli, kam to môže dospieť. Celý videoklip je situovaný do surrealistického zasneného animovaného prostredia, čo nám k téme vtákov prelietajúcich nad svetom sedelo. Meníme tam rôzne grafické scény a prostredia, ktoré nám umelá inteligencia generovala.

Zadávali sme nejaké kľúčové slová, a keď sme sa dopracovali k výsledku, ktorý nám vyhovoval, čo niekedy trvalo dlhšie, niekedy kratšie, tak sme daný obraz využili. Následne sme doň zakomponovali nás, ako hráme na nástrojoch, a ďalšie animácie. Bola to zaujímavá skúsenosť. Ak by to mal kresliť človek, trvalo by mu to aj mesiac.

Le Payaco Čítajte viac Le Payaco je vinylová kapela

Viete si predstaviť, že by ste využili umelú inteligenciu aj pri tvorbe textov?

JV: Za mňa nie. Rieši sa, či sa ešte oplatí robiť hudbu, keďže vznikajú nahrávky, kde všetko vyrieši umelá inteligencia. Stále však máme pocit, že keď to vytvorí umelá inteligencia, tak tam tá ľudskosť jednoducho chýba. Veríme, že to tak aj zostane, a že duševný priestor, ktorý v nás je a v ktorý veríme, bude vždy cítiť v hudbe človeka.

TS: Momentálne nevieme, do čoho vstupujeme. Ukáže to najbližší čas. Koketovať s niečím takýmto… Vyskúšal som to a veľmi som sa na tom bavil, pretože to nebolo vôbec zlé. Proces tvorby je však akýmsi očisťovaním seba samého. Toto si nechcem nechať ujsť.

JV: Je to satisfakcia a radosť, keď sa vám podarí niečo vytvoriť.

TS: Je to proces, ktorý často nie je jednoduchý a človek sa s tým musí potrápiť. Myslím si, že oveľa lepšie ako umelá inteligencia je tuto kolega z kapely, ktorý povie, že toto slovo tam naozaj nemusí byť alebo naopak, že toto slovo je super. Budeme s tým konfrontovaní stále viac a viac, spoluprácu s umelou inteligenciou však nechám na väčšinu ostatných muzikantov.

JV: V popovej hudbe, ktorá je vyslovene tanečná, to možno nebude až také citeľné, bude sa to tam využívať viac. Ale v skladbách, ktoré sú autorsky náročnejšie, nemá umelá inteligencia veľa priestoru.

TS: Umelá inteligencia hlavne nemá jednu zásadnú vec, ktorou je zmysel pre humor.

JV: Uvidíme, možno práveže má (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #rozhovor #Le Payaco