Peter Lipa ani v osemdesiatke nezabúda na Maturantky. A pritom má stále nové nápady

Slovenský džezový velikán Peter Lipa oslávil osemdesiatku v najlepšej muzikantskej kondícii. Nielenže vydal retrospektívne 4CD Mojich osemdesiat, ale k tomu ešte nahrával nový album NOLA priamo v kolíske džezu, v New Orleans.

03.06.2023 06:00
Peter Lipa v New Orleans Foto:
Peter Lipa oslávil svoju ossemdesiatku vydaním retrospektívneho 4 CD Mojich osemdesiat a doprial si aj nahrávanie nového albumu v New Orleans.
debata (5)
Peter Lipa aj v osemdesiatke stále myslí na Maturantky
Video
Veľký slovenský džezmen poslávil jubileum krstom výberového 4CD aj celkom nového albumu. / Zdroj: TV Pravda

K osemdesiatke ste si splnili sen a najhrávali ste s muzikantami v New Orleans. Bude to darček aj pre fanúšikov?

Dúfam, že bude. Urobil som to, čo som považoval za dôležité pre mňa, ale v hudbe som vždy myslel na to, pre koho ju robím, taká je moja životná skúsenosť. Aj album NOLA je pre ľudí, ktorímajú hudbu radi a vyhľadávajú príležitosť, kde sa môžu dostať k dobrej hudbe. je to koncepčné CD a budem rád, keď si vypočujú, čo sa na ňom deje.

Okrem toho ste vydali retrospektívne 4CD Mojich osemdesiat, prierez vašou hudobnou kariérou s osemdesiatimi pesničkami. Ako sa za tie roky zmenila melódia a rytmus vášho života?

Hudba sa vyvíja veľmi rýchlym tempom, tak ako všetko okolo nás. Stále prichádzajú nové nápady. Ale ostáva to, čo som pochytil kedysi dávano: takzvaný drive – po slovensky odpich alebo aj swing. Aj dnešné hip-hopové nahrávky majú v sebe swing. Ostalo blues ako základný hudobný vyjadrovací prostriedok. Všetko, čo prineisol džez, sa dnes vstrebalo do hudby, všetky jednotlivé prvky sa v novej hudbe zlučujú a objavujú v rôznych formách. My muzikanti sme tu nato, aby sme oslovili súčasné publikum, nechceme komunikovať len s našimi rovesníkmi.

Myslíte ešte na Maturantky?

Samozrejme, je to moja pekná pesnička a vždy takto v júni, keď sa lúčia so školou a začínajú iný život, všetky ju spievajú. Keď maturovala moja dcéra, spievala Maturantky celá trieda a ja s nimi.

Peter Lipa: Maturantky
Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Onedlho oslávia päťdesiatku aj Bratislavské jazzové dni, ktoré „máte na svedomí“, za tie roky ste na Slovensko pritiahli množstvo slávnych svetových muzikantov. Ktorí vám prirástli k srdcu alebo boli vašimi vzormi, tvorili prameň, z ktorého ste čerpali aj vy?

Väčšinou sú to speváci, som trocha „deformovaný“ tým, že ja sám som spevák. Tých dobrých tu bolo strašne veľa: Bobby McFerrin prišiel v roku 1986, po ňom Al Jarreau, Jon Hendricks, Kurt Elling a ďalšie úžasné mená, k nim skvelí saxofonisti a gitaristi, jednoducho samí dobrí hudobníci. Verím, že takí budú súčasťou Bratislavských jazzových dni aj naďalej, svet hudby prináša stále nové mená.

Video
Vypočujte si pesničku Anjel strážnik / Zdroj: TV Pravda

Ste známy tým, že prajete mladým začínajúcim muziantom, objavili ste v poslednom čase aj na Slovensku niekoho zaujímavého?

Je ich veľa, inštrumentalisti aj vokalisti ktorí majú talent a je dobre, že majú možnosť študovať a rozvíjať ho. So štúdiom na Slovensku majú trocha problém, ale chodia do zahraničia, vytvárajú si silné kontakty a funguje to. O svoje miesto nielen doma, ale aj v zahraničí sa uchádzajú viacerí inštrumentali, spomedzi spevákov je šikovná napríklad Kristína Mihaľová.

Lipa  Peter Mojich osemdesiat  4CD m Čítajte viac Celý môj život je jedno veľké turné, hovorí Peter Lipa, kráľ slovenského jazzu a čerstvý osemdesiatnik
Peter Lipa

Peter Lipa pri práci aj pri oddychu

Fotogaléria
Spevák a skladateľ Peter Lipa pri jazere na...
So Zuzanou Mikulcovou si spolu niekoľkokrát...
+4V programe Ďakujeme, Slovensko vystúpia aj...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa