Dirigent Mravinskij premiéroval diela Šostakoviča, Prokofjeva či Stravinského

Ruský dirigent Jevgenij Mravinskij, ktorý sa narodil 4. júna 1903, premiéroval diela slávnych ruských súčasníkov Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Prokofjeva či Igora Stravinského. Pol storočia (v rokoch 1938-1988) stál na čele orchestra Petrohradskej filharmónie, jedného z najstarších ruských hudobných telies, ktoré vystupovalo v mnohých desiatkach krajinách Európy, Ázie a Ameriky.

04.06.2023 15:00
mravinsjkij Foto:
Dirigentský štýl Jevgenija Mravinského bol úsporný, vystačil s minimálnym gestom.
debata

K okruhu jeho obľúbených skladateľov patrili Ludwig van Beethoven, Pjotr Iľjič Čajkovský, Richard Wagner, Anton Bruckner, Igor Stravinskij, predovšetkým však Dmitrij Šostakovič, s ktorým ho spájalo päťdesiatročné osobné priateľstvo.

Petrohradský rodák pochádzal zo šľachtickej rodiny a najprv vyštudoval biológiu. Až potom, čo začal ako klavirista a korepetitor spolupracovať s baletom Kirovovho divadla, zahájil štúdiá na leningradskom konzervatóriu, ktoré ukončil v roku 1931. Dirigovanie tam študoval u Nikolaja Malka a Alexandra Gauka, skladbu u Vladimira Ščerbačova. Potom nastúpil do Kirovovho divadla, ale začal aj spoluprácu s Leningradskou (teraz Petrohradskou) filharmóniou, s ktorou bol potom dlhé roky neodlučne spojený. Jej hlavným dirigentom sa stal v roku 1938 po víťazstve vo Všezväzovej dirigentskej súťaži a zostal ním až do svojej smrti.

Vynikol predovšetkým v interpretácii vrcholných symfónií, najmä Beethovena, Antona Brucknera alebo Čajkovského. Vo svetových premiérach uviedol symfónia Dmitrija Šostakoviča, a to piatu a všetky ďalšie – od siedmej do dvanástej s výnimkou poslednej trinástej symfónie. Podobne dirigoval niektoré svetové premiéry diel Sergeja Prokofjeva (6. symfónia), Arama Chačaturjana a ďalších. Šostakovič mu svoju 8. symfóniu osobne venoval. Riadil aj sovietsku premiéru baletov Apollo a Agón Igora Stravinského.

Ryan Martin Bradshaw Čítajte viac Klavírny virtuóz Ryan Martin Bradshaw: Baví ma matematika a fyzika

Leningradská filharmónia vďaka nemu získala vysoké renomé po celom svete, aj keď napríklad zájazd do USA s ňou absolvoval len raz v roku 1962. Výborný ohlas za hranicami mali jeho nahrávky, najmä ruskej hudby – az nich najviac nahrávka z roku 1961, na ktoré sú zaznamenané troch poslednej Čajkovského symfónia. Niekoľkokrát dirigoval aj vo vtedajšom Československu, hosťoval za pultom Českej filharmónie už na dvoch koncertoch prvého ročníka Pražskej jari v roku 1946 (s huslistom Davidom Oistrachom a klaviristom Levom Oborinom), v roku 1955 hrala pod jeho vedením na dvoch koncertoch.

Preslávil sa ako nekompromisný dirigent, ktorý požadoval od orchestra prísne plnenie svojich požiadaviek. Jeho dirigentský štýl bol úsporný, vystačil s minimálnym gestom. Jeho naštudovanie bola prostá pátosu a sentimentalizmu.

Bol tiež pedagógom na leningradskom konzervatóriu. Medzi jeho najvýznamnejších žiakov patrili Valerij Gergijev, Mariss Jansons a Jurij Těmirkanov, ktorý sa stal pri Leningradskej filharmónii jeho nástupcom. Vedenie Sovietskeho zväzu ho ocenilo radom vyznamenaní, napríklad Leninovým poriadkom, poriadkom Hrdiny socialistickej práce (1973) a tiež titulom národný umelec ZSSR (1954).

Americký dirigent Kevin Rhodes Čítajte viac Z Viedne a La Scaly do Bratislavy. Som tu šťastný, hovorí šéfdirigent SND Kevin Rhodes

Bol štyrikrát ženatý. Zomrel 19. januára 1988 vo veku 84 rokov v Moskve na srdcový záchvat.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dirigent #Dmitrij Šostakovič #Prokofiev #Igor Stravinskij