Bob Dylan nahral najlepší album za posledných desať rokov

New York, rok 1962, Columbia Recording Studios. Kučeravý chlapec so židovskými koreňmi spieva staré folkové tradicionály a sníva o veľkom úspechu. Už nie je Robert Allen Zimmerman, teraz si hovorí Bob Dylan. Muž, ktorý zmení hudobné dejiny hneď niekoľkokrát a vždy bude mať, čo povedať. Jeho piesne budú odprevádzať ľudí do hrobu, budú znieť pri protivojnových protestoch, ovplyvnia niekoľko generácií hudobníkov a vyhrajú takmer každý rebríček najlepších skladieb všetkých čias. A takmer presne o 50 rokov neskôr vydá svoj 35. album Tempest.

24.09.2012 09:00
Bob Dylan Foto:
Bob Dylan
debata

Kráľ pesničkárov
Má 71 rokov, jeho hlas znie zničene a unavene. Pod klobúkom skrýva svoje jasne modré oči, tie ktoré tak milovala Joan Baezová. Veľký hudobný biznis už ide mimo neho, ale jemu to neprekáža. V roku 1988 sa vydal so svojou truhlicou fantastických skladieb na nekonečné turné. Odvtedy sa nezastavil. Nahral niekoľko výborných albumov, pozbieral hudobné ceny a vyše 2 400 koncertov. Bob Dylan je kráľom piesne. Elvis mal tú najväčšiu slávu, Dylan všetko ostatné.

Jeho skladby sú kronikou ľudských dejín. Tých žiarivých, ale aj tých, ktoré smrdia ako ten najšpinavší bar schovaný niekde uprostred Ameriky. Každý návrat najväčšieho žijúceho pesničkára je veľkým hudobným sviatkom. Už nemusí nahrávať nové skladby. Má ich vyše 450. S takým množstvom materiálu by bez problémov dokázalo fungovať aj desať výborných pesničkárov. Bob Dylan však dávno prerástol každého, ku komu bol za svoju 50-ročnú hudobnú kariéru prirovnávaný. Dnes je väčšou legendou ako Guthrie, Seeger aj Lead Belly. Jeho hrdinovia odpočívajú v americkej zemi, no on stále spieva o tom, čomu zasvätil celý svoj život. O ľuďoch.

Jednoducho výborný album
Najnovší album Boba Dylana je výborný. Nenájdete na ňom slabé miesto, aj keby ste sa snažili. Starý majster nerobí chyby. Hrá sa s poslucháčom, skúša ho a necháva rozmýšľať. Nahrávka Tempest je ďalším albumom z vydarenej série, ktorú Dylan nahral po roku 2000. Zvukovo má najbližšie k platni Together Through Life z roku 2009. V ten istý rok nahral americký bard aj kompiláciu vianočných piesní s ironickým názvom Christmas in the Heart. Tá sa k Tempest blíži najviac z hľadiska atmosféry.

Akékoľvek porovnávanie je však v prípade Dylanovej tvorby bezpredmetné. Vždy prišiel s niečím novým. Novinári špekulovali o tom, že si názov požičal z poslednej hry Williama Shakespeara. Dylan túto fámu vyvrátil jeho typickým spôsobom: „Názov mojej platne je proste Tempest.“

Básnik s unaveným hlasom
Dylan už dávno nespieva sugestívnym folkovým hlasom. Jeho hlas sa ponoril do sveta starých bluesmanov. Aj oni viac rozprávali a nechali sa niesť atmosférou skladieb. Tomu rozumie aj Dylanova sprievodná skupina. Hrá ako z veľkej hudobnej knihy, v ktorej nájdete recept na dokonalú kombináciu bluesu, country, folku a rockabilly. Bard s hlasom starého kráľa splýva s mohutným zvukom, aby sa od neho kedykoľvek chce odtrhol. Bob Dylan porušuje všetky pravidlá a presne preto je jediný.

Otváracia Duquesne Whistle má taký náboj, akoby ju zložil vo svojich začiatkoch. Unavený hlas neznamená unavenú hudbu. Speváci z televíznych estrád by si mohli vyspievať tisíc hlasov, no na Dylanov výraz ani nedovidia. V Soon After Midnight sa z neho stáva vyzretý šansoniér, v Narrow Way a Early Roman Kings zase ten najpoctivejší bluesman. Jedným z vrcholov Tempest je nádherná balada Long and Wasted Years. „Je to už dlho, dlho, odkedy sme sa milovali a naše srdcia boli pravdivé,“ spieva so svojím klasickým frázovaním. To nikdy nezostarlo, rovnako ako texty, ktoré sú plnohodnotnými básňami. „Cítim sa viac básnikom ako hudobníkom. Žijem ako básnik a zomriem ako básnik,“ povedal Dylan kedysi a každý, kto dokáže preložiť jeho slová, musí pochopiť, že ani vtedy neklamal.

Posledný veľký hrdina folku
Aj Tempest pripomína zhudobnenú poetickú zbierku. Mystické skladby Scarlet Town a Tin Angel presahujú minutáž sedem minút, no nenudia ani sekundu. Víťazstvo za najdlhšiu skladbu albumu však suverénne patrí titulnej Tempest. Takmer 14-minútová pieseň o potopení Titanicu možno ohúri iba Dylanových ortodoxných fanúšikov, no patrí jednoznačne k tomu najlepšiemu, čo hudobný básnik nahral a napísal za posledných desať rokov. Aj tentoraz sa lúči symbolicky. Intímnu skladbu Roll On John venoval Johnovi Lennovi. Bob Dylan ju napísal 31 rokov po smrti najslávnejšieho beatla.

Na dobré veci sa oplatí počkať. Ďalší Bob Dylan však už nepríde. V pesničkárskom svete veľkých bardov s akustickou gitarou a harmonikou pred ústami zostal sám. „Som tu tisíce kilometrov od môjho domova a kráčam dole cestou, po ktorej kráčalo veľa mužov predo mnou,“ spieval pred päťdesiatimi rokmi vo svojej prvej skladbe Song to Woody.

Bob Dylan: Tempest Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba