Turbonegro znova obťažujú… Výborným albumom!

Nedajte sa pomýliť tradične obskúrnym imidžom kapely ani provokáciami z každej strany. "Sexuálne obťažovanie“ je iba ďalší šteklivý názov nového opusu extravagantných Nórov známych po celom svete. Takzvaný deathpunk v ich podaní prináša aj po 23 rokoch osviežujúci koktail štýlov ako punk, glam, ale aj klasický rock ’n roll a hard rock. Ale škatuľky bokom. Turbonegro sú jedineční nie vďaka kombináciám a žánrom, ale vďaka neskazenej radosti a najmä pekne skazenému humoru.

13.10.2012 16:00
turbonegro Foto:
Výstredná nórska skupina Turbonegro.
debata

Sex či obťažovanie patria koniec koncov k večným témam severanov známych svojím politicky nekorektným úškrnkom. Sarkazmom a iróniou však neobťažujú poslucháčov ani po päťročnej odmlke na svojom deviatom štúdiovom albume. A to dokonca ani po odchode vedúcej osobnosti, akou bol spevák Hank von Helvete.

Názov skupiny spájajúci rýchlosť a temnotu sa zapísal do povedomia dielami ako Ass Cobra či Apocalypse Dudes. Práve po ňom skupina prvýkrát zanikla kvôli spevákovým heroínovým kolapsom, ktoré sa zopakovali aj pri predposlednom albume s príznačným názvom Retox (2007). Ešteže je dnes Hank už "čistý“ a útočisko pred zlým vplyvom hudby našiel v radoch scientologickej cirkvi, ale aj v modelingu a herectve.

Kto bol presvedčený, že sláva Turbonegro leží výhradne na jeho pleciach, musí byť novým počinom vyvedený z miery. Spevák Tony Sylvester prináša do výrazu skupiny prirodzenú surovosť a priamočiarosť, akoby vracal čas, keď v garážach začínali písať históriu legendy ako AC/DC či Iron Maiden s pôvodnými spevákmi.

Rovnako bradatý a potetovaný pupkáč z Londýna nahradil bývalého frontmana stopercentne, so cťou aj vlastnou tvárou. Od vypáleného úvodu I Got A Knife predstavuje album kolekciu nabitú hitmi a dekadentnými posmeškami v štýle Shake Your Shit Machine. Tony so svojím chrapľavým hlasom ako bývalý šéf anglického fanklubu vie najlepšie, čo skupine prospieva, ale ťažiskom zostávajú energické gitarové riffy, za ktorými stoja gitarista Euroboy so zvyškom originálnej zostavy Happy Tom a Rune Rebellion.

Hudobníci sa nešetria doslova, hravo a rafinovane vykrádajú základy rocku, ale aj sami seba, o čom môžu svedčiť skladby ako Hello Darkness, čo však neuberá nič na elegancii, s akou stále kopú do ligotavej popovej bubliny. Presnej muške kapely tentoraz neujdú ani podpaľači kostolov či masoví ostreľovači, ktorí v poslednom čase nerobia z Nórska práve raj na zemi. Skutočne, omnoho zábavnejšiu severskú jazdu si užijete, ak jednoducho spomalíte a zaradíte naplno Turbo. Najlepšie to posledné.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Turbonegro: Sexual Harassment, Volcom, 2012

© Autorské práva vyhradené

debata chyba