Dve tváre Železnej panny v Košiciach

Hudobný fenomén Iron Maiden (Železná panna) kraľuje svetovej rockovej scéne pomaly 40 rokov a na konte má takmer 100 miliónov predaných nosičov. Po nedávnej úspešnej americkej etape sa ich súčasné retrospektívne turné Maiden England presunie v novom roku aj na starý kontinent. Nezaháľajú však ani tváre z minulosti a niekdajšie vedúce osobnosti britskej superskupiny, bývalí speváci Paul Di'Anno a Blaze Bayley.

08.11.2012 12:00
40 iron blaze 4x Blaze Bayley Foto:
Blaze Bayley (na fotografii) bol hlasom Iron Maiden v druhej polovici 90. rokov, v Košiciach vystúpi spolu s Paulom Di'Annom, ktorý s kapelou spieval na prelome 70. a 80. rokov.
debata

Obaja vydali počas svojho pôsobenia v jej radoch dve štúdiové nahrávky. Multiplatinové albumy Iron Maiden (1980) a Killers (1981) či The X Factor (1995) a Virtual XI (1998) ich mená navždy zapísali do histórie popkultúry a modernej hudby. Turné s názvom Legendary Voices Of Iron Maiden predstavuje tieto dve legendy rocku na jednom pódiu prvýkrát aj na Slovensku. Vystúpia už vo štvrtok 8. novembra večer v klube Collosseum v Košiciach s predskupinami Seven (CZ) a Tristana (SK). Ešte predtým poskytli Pravde rozhovor.

Ste hrdinami niekoľkých generácií poslucháčov. Milióny z nich vyrastali s nahrávkami Paula Di'Anna na začiatku 80. rokov, zatiaľ čo Blaze Bayley na čele Iron Maiden ovplyvnil generáciu 90. rokov. Sú medzi vami a vašimi fanúšikmi výraznejšie rozdiely?
Paul Di'Anno: Sme dvaja rozdielni ľudia aj speváci, no naši fanúšikovia sú si podobní. Metaloví fanúšikovia sú výnimoční všeobecne. Sú ochotní precestovať x kilometrov kvôli dobrému koncertu, nielen tomu nášmu, a sú plne oddaní hudbe po celý čas.
Blaze Bayley: Obaja máme rozdielny štýl spevu, Paul do toho dáva viac drsnosti a punku, zatiaľ čo ja som skôr progresívnejší. Je naozaj zaujímavé pocítiť ten rozdiel na jednom koncerte, takže naše spoločné vystúpenia fungujú výborne.

Čo máte v pláne počas vášho pobytu na Slovensku a čo od tunajšieho publika očakávate?
PD: Ak mám čas, rád si cudzie mestá a krajiny prezriem, no zvyčajne som taký vyčerpaný z cestovania a koncertov, že väčšinou iba oddychujem. Dúfam, že pôjde všetko dobre, pretože keď hrám, dávam zo seba vždy maximum, či už je na tom môj hlas dobre, alebo zle. Uvidíme už čoskoro. Rešpekt vám všetkým!
BB: Mojou prioritou sú fanúšikovia, a tak sa vždy snažím tráviť veľa času s nimi a podpísať sa im. No ak mi zvýši čas, mohol by som navštíviť múzeum motocyklov, ak nejaké máte. Musím však veľa oddychovať, aby som si bol istý, že na koncerte bude môj hlas v dobrom stave. Fanúšikom zo Slovenska sa chcem veľmi poďakovať za všetku podporu počas uplynulých rokov. Naozaj sa teším na svoj návrat a na vystúpenie iba pre nich. Uvidíme sa tam!

Obaja máte za sebou pohnuté životné osudy – Blaze prešiel nedávno rodinnou tragédiou pri strate manželky a Paul sa na staré kolená dokonca znova dostal na niekoľko mesiacov do väzenia. Čo vám dáva silu prekonať takéto prekážky a tvoriť hudbu?
BB: Veci, ktoré ma robia šťastným, sú moja rodina, motorka, priatelia a fanúšikovia. S ich podporou môžem pokračovať v tom, čo milujem, a to je spev.
PD: Hudba mi robí radosť, koncertovanie, priatelia a rodina mi dávajú silu. To je základ. Musíš milovať hudbu, aby si prekonal všetky zlé veci naokolo, je to účinný prostriedok…

Na koncertoch hrávate hity Iron Maiden, no predstavujete aj vlastnú tvorbu, ktorú ste vytvorili ako sóloví umelci či pod hlavičkou skupín ako Battlezone, Killers, Wolfsbane či Blaze. Aké sú vaše pracovné plány do blízkej budúcnosti?
PD: Robím na nových piesňach, ktoré budem nahrávať po skončení tohto turné.
BB: Som naozaj hrdý, že som napísal niektoré z hitov Iron Maiden a mal príležitosť spolupracovať na nich s osobnosťami ako basgitarista Steve Harris či gitarista Dave Murray, takže ich hrávam naživo s veľkou radosťou. Keďže ich hrávam s rôznymi kapelami, znejú vždy inak a naživo fungujú skutočne výborne. Momentálne pracujem na EP s klasickou hudbou gitaristu Thomasa Zwijsena. Mixujeme nahrávku, ktorá by mala vyjsť vo februári. S týmto projektom tiež podnikáme turné po Južnej Amerike a Európe. Termíny vystúpení nájdete na mojej stránke.

Chýba vám niečo z čias, keď ste hrali v takej veľkej skupine ako je Iron Maiden?
BB: Úžasné jedlo. Kdekoľvek sme hrali, nikdy som sa o nič nemusel starať, pretože majú vždy ohromný catering. A tiež mi chýbajú moje vlasy.
PD: Mne nechýba nič, no najviac som si užíval chvíle, keď sme vystupovali v Hammersmith, dostávali zlaté platne a mali možnosť stretnúť toľko skvelých fanúšikov.

Počas kariéry ste navštívili desiatky krajín. Kde sa cítite najlepšie a aký máte vzťah ku krajinám bývalého východného bloku, ako je Slovensko?
PD: Brazília bola u mňa odjakživa na prvom mieste, keďže tam mám najlepších priateľov aj rodinu. Krajiny východného bloku vnímam veľmi pozitívne, keďže sa môžeme poučiť z ich minulosti.
BB: Milujem návštevy Slovenska aj ostatných východoeurópskych krajín. Fanúšikovia sú tu nároční, no keď si ich raz získate, dokážu úplne šalieť. Nemôžem sa už dočkať, kedy zas budem vystupovať na Slovensku!

Čo je podľa vás tajomstvom dlhodobej popularity Iron Maiden na celom svete po celé tie roky?
BB: Jednoducho skvelá hudba.
PD: To je prosté, vynikajúca skupina a vynikajúce piesne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba