Katie Melua s talentom a skromne

V Británii už niekoľko rokov patrí medzi hudobnú elitu a hoci jej úspech na Slovensko nedorazil v plnej sile, podarilo sa jej zaplniť sálu.

11.11.2012 15:00
Katie Melua Foto:
Katie Melua pôsobí na pomery šoubiznisu až príliš skromne a prirodzene.
debata

Katie Melua s nevtieravým spevom a bez afektu dokáže osloviť široké spektrum poslucháčov a aj jej sobotňajší koncert v Inchebe bol toho dôkazom.

Tu ma máte

Mladá speváčka má jednoducho patent na univerzálnosť. Svojimi piesňami, v ktorých cítiť folk, jazz aj pop nielenže nikoho neurazí, ale oplýva talentom získať si zrejme každého. Publikum bolo až vtipne rozmanité: od matiek s dcérami, zamilovaných dvojíc s dredmi na hlave, skupiniek tínedžerov až po kolegov z práce a starších manželov. Katie však u nás nie je žiadna hviezda a málokto z davu zrejme poznal viac než pár skladieb, čo ale na rozdiel od väčšiny koncertov, vôbec nevadilo. Bola radosť sa na ňu pozerať.

Jedným z dôvodov bola dôsledne pripravená scéna, ktorá spoločne s vhodným osvetlením a ladením do teplých farieb dodala vystúpeniu správnu intímnu a slnečnú atmosféru. Dokonca aj jej oranžové šaty a mäkký hlas akoby spadali do konceptu. Keď sa bez akéhokoľvek nabubreného úvodu sama s gitarou objavila na pódiu a zaspievala Piece By Piece, bolo jasné, že pred publikum patrí. Speváčka, pôvodom z Gruzínska, pôsobila na pomery šoubiznisu až príliš skromne a prirodzene, prestávky medzi skladbami ozvláštnila poznámkami a mikropríbehmi. Nič nepôsobilo naučene či nasilu. Jej prejav aj pohyby akoby vraveli: “tu ma máte, takáto som“. A Incheba jej uverila.

Katie Melua (druhá sprava) počas koncertu v... Foto: SITA, Marián Peiger
Katie Melua Katie Melua (druhá sprava) počas koncertu v Bratislave.

Srdcom pesničkárka

Vystúpenie, ktoré trvalo vyše hodiny a pol, bolo koncipované skôr pre skutočných fanúšikov. Zo starších hitov sa ušlo len na pár piesní, napríklad Spider´s Web alebo 9 Million Bicycles. Katie predstavila primárne skladby z nového albumu Secret Symphony. Ako sama priznala, tie sa od jej pôvodnej jazzy-folkovej tematiky, ktorá ju preslávila, mierne odlišujú. Keď zložila gitaru a rozšíril sa aj počet muzikantov na pódiu, zdalo sa, že Katie trochu stráca pôdu pod nohami a snaha urobiť z nej divu z muzikálu a nie pesničkárku, úplne nevyšla.

Nakoľko sa aj celá jej tvorba nesie v jednom tempe a dôležitým nie sú ani tak melódie, ako jej charakteristický hlas, mohol sa dav v v množstve neznámych piesní občas stratiť. Napriek tomu, práve jej charizma a sympatické vystupovanie spôsobili, že v sále nezavládla nuda. Naopak. Najmä pri poslednom prídavku I Cried For You návštevníci zatajili dych. Emotívna balada, pri ktorej sa Gruzínka opäť predstavila Bratislave len s gitarou, má schopnosť rozslziť a ani naživo sa v nej tento potenciál nezničil. Dôstojne sa Katie Melua rozlúčila s publikom a zanechala v ňom dojem bez ohľadu na to, či ste na koncert prišli ako skalný fanúšik, alebo len tak zo zvedavosti. Jej talent a skromnosť presvedčili.

debata chyba