Sting v Košiciach v plnej sile

"Košiceee!“ Takto privítal 17. novembra svojich fanúšikov na Slovensku Sting, ktorý tu odohral koncert v rámci turné Back to Bass. Na pódium vystúpil desať minúť po ôsmej a na úvod dav roztlieskal éterickou, takmer dvadsaťročnou piesňou, If I Ever Lose My Faith In You. V tomto duchu sa nieslo celé vystúpenie.

18.11.2012 10:10 , aktualizované: 16:51
KONCERT: Sting v Koš?iciach Foto: ,
Hudobník Sting vystúpil v ko?šickej Steel Aréne počas jesennej časti jeho programu Back to Bass Tour.
debata

Publikum dostalo dávku hitov, jemne vybrúsených, charizmaticky podaných a slušne ozvučených. V Steel Arene odzneli hitovky Every Little Thing She Does Is Magic, Englishman In New York, Fields of Gold či De Do Do Do, De Da Da Da. Koncert teda priniesol aj populárne kúsky od kapely Police, v ktorej Sting odštartoval svoju kariéru s basou v ruke v 70. rokoch.

Hudobník Sting.
Hudobník Sting vystúpil v ko?šickej Steel Aréne...
+2Hudobník Sting vystúpil v ko?šickej Steel Aréne...

V mysliach ľudí sú aj staré pesničky večne mladé. Takto súdiac interpreta môžeme byť sklamaní, ak ho po rokoch uvidíme naživo zostarnutého. Toto však isto nie je Stingov prípad, pretože sa drží v obdivuhodnej kondícii. Pozitívne naladený a večne usmiaty šesťdesiatnik nechal obecenstvo obdivovať svoje vypracované telo pod obtiahnutým oblečením. Sem-tam si aj rockersky podskočil. Častejšie sa však sám publiku úctivo uklonil a poďakoval za priazeň. Tej sa mu dostávalo aj vďaka kvalitnému zvuku. Priestorom sa príjemne rozliehal prostredníctvom špeciálnej aparatúry Clair i5 system, ktorú si Sting priviezol so sebou.

Ako napovedá názov turné Back to Bass, na rozdiel od predchádzajúcich koncertov, kde hral Sting s orchestrom, sa tentoraz vrátil k rockovému zvuku. Kožené nohavice a basa na krku mu pristanú ako kedysi. Rovnako tak hudobné sóla gitaristu Dominica Millera, bubeníka Vinnieho Colaiuta, klávesistu Davida Sanciousa či energického hráča na elektrických husliach Petera Tickella.

Stingov podmanivý a čistý spev podčiarkovala vokalistka Jo Lawry. Kapela si žoviálne rozumela bez slov, čím prispievala k uvoľnenej priateľskej atmosfére. Rockové predvedenie sa vyhlo divokým efektom, ktoré by z koncertu robili prvoplánovú šou. Naopak, svetlá boli príjemne decentné a nerušili javiskovú interpretáciu Stingovej hudby, ktorá bola miestami až komorná. Spevák sa ponáral do vlastného prežívania. Azda toto bol jediný moment, keď sa nie každý poslucháč dokázal naladiť na priam meditačnú vlnu. Našťastie, umelecky náročnejšie momenty boli sviežo prestriedané s ľahšími.

Aj v Košiciach zarezonovala pieseň Message in The Bottle, ktorú Sting nedávno zaspieval v New Yorku na benefičnom koncerte Hurricane Sandy: Coming Together. Počas jednej z najznámejších pesničiek, Roxanne, sa na publikum aj pódium vylialo červené svetlo. Len samotný Sting stál v kuželi bielych lúčov. Možno sa opäť preniesol do minulosti, keď kráčal parížskou štvrťou červených svetiel, podľa ktorej skladba vznikla.

Milá situácia nastala, keď spevák uvádzal pieseň End Of The Game z albumu The Brand New Day. Sting sa snažil vysvetliť, čo znamená slovo fox, keď k nemu z publika priletela plyšová líška. Potešený si ju vyložil na ručne maľovaný farebný indický stolík vedľa sklenenej fľaše s vodou a čierneho uteráka. Tieto veci boli jedny z mála, ktoré si umelec želal.

Na záver si britský hudobník nechal päť prídavkov. Poslucháčmi asi najviac otriasla orientálna Desert Rose. Ako sa koncert začal, tak sa aj skončil. Vďaka Stingovi bola pre slovenské publikum jemná skladba Fragile symbolickou bodkou za Dňom boja za slobodu a demokraciu.

debata chyba