Na funky večer v Košiciach padlo už štvrť milióna eur

Na vystúpenie britskej skupiny Jamiroquai v Košiciach prispela nezisková organizácia Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) sumou štvrť milióna eur. Prípadný zisk z koncertu, ktorý sa má uskutočniť v rámci otváracieho ceremoniálu 20. januára 2013, by mohol pripadnúť súkromnej agentúre.

21.11.2012 20:00 , aktualizované: 22.11.2012 08:00
38 Jamiroquai 4x Foto:
Jamiroquai vystúpi v Košiciach aj vďaka príspevku EHMK.
debata (3)

Podľa vyjadrení Tomáša Čižmárika z neziskovej organizácie Európske hlavné mesto kultúry, bolo cieľom priniesť do Košíc svetového interpreta a pretože ich finančné prostriedky a personálne kapacity neboli dostatočné, reflektovali ponuku firmy Best Services, s. r. o., stať sa partnerom koncertu Jamiroquai. Zmluvu o poskytnutí účelového finančného prostriedku vo výške 250 000 eur pre agentúru podpísali 12. novembra.

Jamiroquai príde na otočku

Prečo vystúpi v Košiciach práve Jamiroquai a aký prínos bude mať pre rozvoj kultúry mesta, na ktorú sú financie určené, organizácia ani magistrát neodpovedali. Na telefonáty a správy nereagoval ani riaditeľ neziskovej organizácie EHMK Ján Sudzina, ktorý zmluvu podpísal, a odpovede na rad otázok z toho dôvodu ostali visieť vo vzduchu. Suma štvrť milióna eur totiž nie je štandardným príspevkom (a ani sponzorským darom). V takýchto cenových reláciách sa v rámci partnerstva zďaleka nepohybujú ani súkromné medzinárodné firmy a spoločnosti, ktoré sa zvyknú na podujatiach finančne podieľať. Jasné nie je ani to, podľa čoho sa pri udelení príspevku postupovalo a kto rozhodoval o výške sumy.

Britská formácia Jamiroquai si za vystúpenie pýta okolo 160-tisíc eur, ak sa v danom čase nachádza na koncertnej šnúre, čo nie je tento prípad. Muzikanti na čele s lídrom Jay Kayom prídu do Košíc takzvane ,,na otočku" a ich honorár sa preto môže zdvojnásobiť. Jamiroquai, funky hviezda 90. rokov, pritom na Slovensku nevystúpi po prvýkrát, hrala tu pred jedenástimi rokmi.

Spadá do konceptu?

Presné náklady na podujatie verejnosti známe nie sú. V zmluve so spomínanou agentúrou absentuje záväzok príjemcu príspevku zverejniť podrobnejšie informácie o projekte (napríklad rozpočet), verejnosť sa nebude môcť dozvedieť, či koncert dosiahol zisk, ani či časť nákladov koncertu bola pokrytá predajom vstupeniek, alebo príjmami z príspevkov, či darov. Nezistíme, koľko stála produkcia podujatia, prenájom sály a ani koľko doň Best Services mimo príspevku EHMK investovali, a či vôbec.

Best Services sa do obchodného registra ako spoločnosť s ručením obmedzením zaregistrovala minulý rok, svojimi predošlými aktivitami sa však verejne neprezentuje, nemá vlastnú webstránku ani inak verejne dostupné informácie o svojej organizačnej činnosti. S informovaním má problém zrejme aj EHMK, na stránkach koncert Jamiroquai neuvádza. Podľa Čižmárika je komunikácia otváracieho ceremoniálu podriadená marketingovej stratégii udržať obsah a formu čo najdlhšie ako prekvapenie. Jediným dôvodom zverejnenia správy o koncerte mimo oficiálnej cesty bol predaj vstupeniek. Lístky na koncert sa začali predávať v týchto dňoch a stoja 25 a 35 eur.

Proces financovania projektu Európske hlavné mesto kultúry je zložitý, väčšina peňazí, vďaka ktorým sa má nasledujúci rok z Košíc stať európska kultúrna metropola, pochádza z eurofondov, príspevkov mesta, štátu aj Európskej únie. V marci 2010 vláda Slovenskej republiky schválila uznesenie o financovaní investičnej časti projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 zo štrukturálnych fondov v celkovej výške 60 mil. eur.

Cieľom EKHM je podpora trvalo udržateľného kultúrneho rozvoja v mestách a regiónoch. Pýtať sa, ako do konceptu zapadá jednorazové vystúpenie britského umelca, je preto namieste.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba