Skupina Kabát vystúpi na Slovensku s dychovým orchestrom

Česká rocková skupina Kabát chystá veľké turné s názvom Banditi di Praga po 30ti letech, na ktorom sa predstaví s 30-členným dychovým orchestrom Big Band. Na toto netradičné spojenie sa môžu tešiť aj fanúšikovia zo Slovenska, keďže kapela vystúpi aj v troch slovenských mestách - v Košiciach, Zvolene a Bratislave.

02.12.2012 10:00
Skupina Kabát Foto:
Skupina Kabát
debata

Šnúru so zastávkami v deviatich mestách odštartuje 24. apríla v Pardubiciach. Na Slovensku sa priaznivcom predstaví 2. mája v košickej Steel Aréne, 4. mája na Zimnom štadióne vo Zvolene a 7. mája v bratislavskej Aegon aréne NTC. Popri všetkých známych hitoch majú na vystúpeniach zaznieť aj menej hrávané skladby, špeciálne zaranžované pre orchestrálny sprievod.

Členovia skupiny Kabát, ktorá pred pár dňami znova triumfovala v ankete Český slávik, nosili nápad na takýto projekt v hlavách asi štyri roky. "Nápad tu už bol dlho, vyplýval najmä z toho, že dychové nástroje a aj celé sekcie sa často objavujú v našich nahrávkach. Chuť mať živé dychy na koncerte sme mali dávno, teraz sme to ale myšlienkovo posunuli o stupeň vyššie,“ vysvetlila kapela na svojej oficiálnej webstránke. "V žiadnom prípade to ale nie je len nejaký pokus spraviť to za každú cenu. Trúbky používame dávno a spojením s Big Bandom to celé dostáva nové grády. Nesnažili sme sa však o prearanžovanie piesní do swingového Kabátu. Hráme si to svoje a Big Band sa k nám pridáva, funguje ako ďalšia dimenzia, ktorú si za normálnych okolností na koncertoch nielen z praktických dôvodov nemôžeme dovoliť.“

"Kabáti“, ktorých nadchli už úvodné skúšky, skonštatovali, že spojenie s dychovým telesom je omnoho dynamickejšie, ako to býva v prípade spolupráce interpretov so symfonickým orchestrom. Pre umocnenie atmosféry bude scéna pre úsek s orchestrom navrhnutá v štýle amerických barov tridsiatych rokov minulého storočia. Návštevníci sa tak presunú do čias prohibície a čierneho trhu s alkoholom, ktorý v tom čase ovládal Spojené štáty americké. Bohatú videoprojekciu, veľkolepo riešenú svetelnú šou a pyrotechnické efekty doplní "živý rozmer“, keďže na pódiu sa objavia aj dobové tanečnice.

Vstupenky na slovenské koncerty na státie sa predávajú za akciovú cenu 12 (Košice, Zvolen) a 15 eur (Bratislava). Po vypredaní prvej tisícky sa ich cena zvýši. Vstupenky na sedenie v Bratislave pribudnú v najbližších dňoch, lístky na sedenie v Košiciach a vo Zvolene stoja 13 a 16 eur.

debata chyba