ABBA - tichý odchod legendy

Hoci nikdy oficiálne neohlásila svoj rozpad, legendárna zostava kapely ABBA spolu naposledy predstúpila pred verejnosť 11. decembra pred tridsiatimi rokmi. Skladbami I Have a Dream a Under Attack ukončila švédska štvorka fenomenálnu éru svojho úspechu. Takmer presne 10 rokov od jej začiatku.

15.12.2012 07:00
ABBA Foto:
ABBA
debata

Dve piesne a interview. Tak vyzerala neoficiálna rozlúčka Agnethy Fälstkogovej, Björna Ulvaeusa, Bennyho Anderssona a Fridy Lyngstadovej s fanúšikmi v televíznej šou stanice BBC Late Late Breakfast. Na tak trochu jasnozrivú otázku moderátora Noela Edmondsa, či je možné, že sa ABBA jedného dňa rozpadne, štvorica svorne krútila hlavami. Napriek tomu sa spolu už pred verejnosť viac nepostavili až do roku 2008. Vtedy sa stretli na premiére muzikálu Mamma mia!, ktorý čerpá z ich rozsiahleho repertoára.

Členovia ABBA neboli pred jej vznikom žiadni zelenáči. Keď v roku 1972 vydali prvý spoločný singel (ešte pod menom Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid), každý z nich mal už za sebou kus sólovej práce aj úspechu. Až spolu sa však dokázali presadiť aj na medzinárodnej scéne. Najskôr s debutovým albumom Ring, Ring, o rok neskôr víťazstvom v Eurovízii s hitom Waterloo. Melodické skladby s chytľavými anglickými textami zabodovali aj v USA, čo bol úspech, o ktorom sa švédskym popovým hudobníkom dovtedy ani nesnilo.

Kto by nepoznal skladby ako SOS, Mamma Mia, Fernando, Money, Money, Money, Dancing Queen či The Winner Takes It All? Všetkých osem štúdiových albumov kapely ABBA bolo hitmi priam nabitých. Posledný album The Visitors naznačoval určitý posun od ľahkého popu k progresívnejším hudobným myšlienkam, texty tiež odzrkadľovali ťažšie, dospelejšie témy – studenú vojnu aj bolesť zlomeného srdca. Napokon, čerpať bolo z čoho. Oba manželské páry, ktoré tvorili slávnu kapelu (Agnetha s Björnom aj Frida s Bennym) sa v priebehu posledných rokov jej existencie rozišli, obaja muži si stihli dokonca nájsť nové partnerky a založiť s nimi rodiny. To, že sa blíži koniec, však štvorica až do posledných chvíľ nepripúšťala. Keď však začiatkom roka 1983 začali obe speváčky nahrávať vlastné sólové albumy, bolo jasné, že ABBA už nemá žiadnu budúcnosť.

„Nemáme žiadny dôvod obnovovať kapelu. O peniaze nám nejde a boli by sme radšej, ak by si nás ľudia pamätali takých, akí sme boli v časoch svojej najväčšej slávy: mladí, plní energie a ambícií,“ zamietol špekulácie o comebacku ABBA po stretnutí pred štyrmi rokmi Björn Ulvaeus v rozhovore pre Sunday Telegraph. Fanúšikovia legendárnej kapely však dúfať iste nikdy neprestanú…

3× ABBA

  • medzinárodnú slávu im prinieslo víťazstvo hitu Waterloo v Eurovízii v roku 1974
  • počtom predaných nahrávok svojho času ako jediní tromfli aj The Beatles
  • počas desaťročnej spoločnej kariéry vydali 8 štúdiových albumov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba