Rozprávky bratov Grimmovcov neomrzeli ani po 200 rokoch

Bez rozprávok sa nezaobíde žiadne detstvo a mnohých neomrzia ani v dospelosti. Prvá knižná zbierka pre deti bratov Grimmovcov oslavuje 200 rokov od svojho prvého vydania.

12.01.2013 08:00
Na výstave v londýnskom Barbicane je aj... Foto:
Rozprávky bratov Grimmovcov už krátko po prvom vydaní vychádzali v ďalších pokračovaniach a reedíciách (ilustrácie z vydania r. 1889). K ich popularite prispeli aj animované Disneyho verzie.
debata

Rozprávky sú večné. Tie najlepšie sa v pamäti vynárajú aj po rokoch a majú čarovnú moc pripomenúť podmanivú chuť detstva a okúzlenia svetom fantázie, v ktorom vždy zvíťazí dobro nad zlom. Aby však ústne podávané príbehy prežili až dodnes, potrebovali niekoho, kto by ich dôsledne zaznamenal. Tejto úlohy sa s pozoruhodným odhodlaním zhostili bratia Wilhelm a Jacob Grimmovci. Nemeckí akademici, lingvisti a milovníci ľudových tradícií, ktorí zozbierali, upravili, spísali a napokon aj knižne vydali veľkú časť toho, čo dnes právom nazývame európskym rozprávkovým dedičstvom.

Záujem o folklór v 19. storočí rástol ruka v ruke s romantizmom. Grimmovci ako zástancovia myšlienky zjednoteného Nemecka tiež verili, že ľudové príbehy majú moc prebudiť v ľuďoch zdravú národnú súdržnosť (idea, ktorú neskôr zneužili aj nacisti pod vedením Adolfa Hitlera).

Grimmovci pochádzali z chudobných pomerov a museli o svoje dobré vzdelanie tvrdo bojovať, a tak z neho chceli vyťažiť maximum. Aj k zbieraniu príbehov pristupovali s najväčšou vážnosťou, hoci celkom neodolali pokušeniu podriadiť objektivitu svojmu cieľu národnej obrody – príbehy, ktoré podávali ako nemecké dedičstvo roľníckych vrstiev, mali, ako ukázali neskoršie rozbory, skutočné korene napríklad aj v kruhoch francúzskej aristokracie.

Zbierka Detské a domáce príbehy, alebo rozprávky Grimmovcov vyšla po prvý raz na Vianoce v roku 1812 a obsahovala 86 príbehov. Neskôr ju doplnili ďalšie vydania a zhruba sto prekladov. Už v prvej tlači však nechýbali príbehy o Popoluške, Červenej Čiapočke či Snehulienke, neskôr k nim bratia pridali aj Krásku a zviera, Princeznú na hrášku, Kocúra v čižmách a desiatky ďalších ľudových legiend, ktoré dnes poznáme napríklad aj vďaka animovaným adaptáciám Walta Disneyho. Rokmi, samozrejme, príbehy prešli viacerými úpravami – neraz drastické a plné násilia totiž pôvodné zápisy bratov Grimmovcov neveľmi spĺňali naše dnešné predstavy o rozprávkach na dobrú noc.

Zásluhy Wilhelma a Jacoba Grimmovcov nezostali zabudnuté. Dvesté výročie ich prvej zbierky v Nemecku sprevádzali veľké oslavy a desiatky kultúrnych podujatí, rozprávky tiež vychádzali v novej reedícii. A nechýbali ani akademické konferencie, na ktorých sa rozborom kvality a dopadu diela, ktoré patrí k najčítanejším knihám vôbec, zaoberali odborníci zo všetkých končín sveta. Osláviť jubileum ale mohol a stále môže každý v pohodlí svojho domova – prečítaním si niektorej z klasických rozprávok bratov Grimmovcov.

3× Bratia Grimmovci

  • dosiahli výborné vzdelanie napriek tomu, že pochádzali z chudobných pomerov
  • ich ideu nemeckej národnej obrody neskôr zneužili nacisti
  • prvá zbierka Rozprávky bratov Grimmovcov obsahovala 86 príbehov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba