Sú Severania takí dobrí, alebo ide len o ďalšiu módnu vlnu?

Trilógia Millennium Stiega Larssona, Hypnotizér či Zmluva podľa Paganiniho Larsa Keplera, Headhunters - Lovci mozgov, alebo fenomenálny Snehuliak Jo Nesba, Číňan Henninga Mankella a rad ďalších titulov „severanov“ dostali už nejedného čitateľa.

20.03.2013 13:53
37 nesbo 4x Nesbø spisovateľ Foto:
Spisovateľ Jo Nesbø.
debata

Odkiaľ sa vzal ten fenomenálny úspech? V čom spočíva jeho tajomstvo, a to nielen v Európe, lebo aj americkí čitatelia začínajú prichádzať na chuť temným a napínavým príbehom zo Švédska, Nórska, Dánska či Fínska. Sú naozaj severskí autori krimi takí dobrí, alebo ide len o módnu vlnu?

Je očividné, že záujem o severské krimi odštartoval neobyčajný celosvetový úspech Stiega Larssona. Existuje však aj názor, že „larssonmánia“ bola skôr iba akýmsi spúšťacím mechanizmom, pretože dobrých autorov tohto žánru bolo aj pred ním dosť, hoci úspech Larssona zostane zrejme neprekonaný. Čitatelia boli (a stále sú) ním takí nadšení, že trojica autorov – Dan Burstein , Arne de Keijzer a John-Henri Holmberg napísala knihu Tajomstvo dievčaťa s dračím tetovaním s podtitulom Záhady okolo Stiega Larssona a najnapínavejších trilerov našej doby. Autori v nej skúmajú nielen Larssonovu trilógiu, ale zamýšľajú sa nad fenoménom severskej detektívnej a napínavej literatúry všeobecne.

Podľa autorov stoja za úspechom severských príbehov tri faktory: „jazyk, hrdinovia a prostredie.“ Úspech románov do značnej miery súvisí aj s ich štýlom, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je realistický, jednoduchý a precízny, zbavený zbytočného balastu. Autori sa neutápajú v ťažkých opisoch prostredia, a píšu takpovediac k veci.

Najnovší román Jo Nesba sa volá Pancierové srdce. Foto: Ikar
Jo Nesbo - Pancierové srdce Najnovší román Jo Nesba sa volá Pancierové srdce.

Nemenej dôležitým faktorom triumfu severských krimi vo svete trilerov je i to, že nejde len o klasické detektívky s postavami vraha a vyšetrovateľa. Tento žáner severskej literatúry sa neraz zaoberá vážnymi témami (neonacizmus, obchod so ženami, obchod s bielym mäsom, cirkevné šialenstvo, zločiny páchané pod rúškom ideológií…), ktoré sú súčasťou našej spoločnosti. Príbehy viacerých autorov, vrátane Stiega Larssona, majú silný politický podtext. A nielen to. Ich silnou stránkou je, že poskytujú možnosť identifikovať sa s poníženými a sociálne slabými a ponúkajú aj odpovede na problémy globálneho sveta.

Ďalším momentom, ktorý stojí za povšimnutie je skutočnosť, že hrdinovia severských krimi sú ľudia takpovediac z mäsa a kostí, žiadni superhrdinovia, ale obyčajní smrteľníci. Zaujímavým prvkom, ktorý im pridáva na atraktivite sú aj špecifické klimatické podmienky, vďaka ktorým majú neopakovateľnú drsnú atmosféru.

Väčšina domácich i zahraničných recenzentov sa pri hodnotení severských trilerov zhoduje v názore, že sú dobre, moderne a svižným tempom napísané príbehy zo súčasnosti. Sú to napínavé a strhujúce texty, ktoré človeka doslova „prilepia ku knihe“. Severským autorom nechýba literárny kumšt a poctivá práca s textom.

Tieto navonok nepodstatné detaily, z ktorých je zložené výsledné dielo, vie čitateľ náležite oceniť. Severské krimi sa tak stalo zárukou jedinečného čitateľského úspechu.

Zhrnuté a podčiarknuté: invázia krimi románov škandinávskych autorov sa zrejme tak skoro neskončí, lebo ešte stále máme koho objavovať. Napríklad aj Lizu Marklundovú, označovanú za kráľovnú švédskej krimi – už onedlho vyjde na Slovensku jej slávny romám Atentátnik, ktorý sa stal medzinárodným bestsellerom. Reakcie zahraničných čitateľov napovedajú, že to bude opäť knižná lahôdka.

debata chyba