Výber finalistov Anasoft litera sprevádzali aj nezhody

Prvé kolo literárnej ceny Anasoft litera včera ukončili vyhlásením finalistov. Desať najlepších pôvodných slovenských prozaických diel uplynulého roku podľa odborníkov napísali väčšinou autori známejších mien a do výberu sa dostal aj minuloročný víťaz Balla. Rozhodovanie poroty však sprevádzala dlhšia názorová výmena. Laureát, ktorý získa cenu 10-tisíc eur, bude známy v septembri.

03.04.2013 16:00
38 anasoft balla 4x Balla, autor víťaznej knihy... Foto:
Minuloročný víťaz Balla
debata

Postavené na kompromisoch

O výbere finalistov a víťaza rozhoduje porota. Tento rok ju tvorili literárny vedec Peter Darovec, vedúca prílohy Víkend denníka Pravda, publicistka Tina Čorná, literárny vedec Michal Jareš, filmový teoretik a kritik Martin Ciel a literárny kritik a vedec Derek Rebro. Rozhodovanie však nebolo jednoduché. Podľa Tiny Čornej museli výber postaviť na kompromisoch a niektorí autori sa medzi finalistov nedostali napriek tomu, že si to svojou prácou zaslúžili. Porotcovia mali totiž svojich favoritov a nie na všetkých menách sa zhodli.

Súhlasí s ňou aj Derek Rebro. „Dohoda nastala po dlhšej názorovej výmene. Osobne mám knihy, ktoré by som mal v Top 10 radšej, ako napríklad Macsovszkého a Farkašovú. V desiatke sa logicky umiestnili aj niektoré, ku ktorým mám výhrady, no ktoré sú stále rozhodne kvalitnejšie ako väčšina tých, čo zostali mimo výslednej desiatky, a ich umiestnenie vo finálovom výbere má zmysel,“ vysvetľuje.

Medzi najlepšími slovenskými prozaickými dielami sa objavili aj laureáti z predchádzajúcich ročníkov. Ballu, ktorý minulý rok zvíťazil s knihou V mene otca, porota tentoraz vybrala s titulom Oko a víťazstvo z roku 2008 si môže zopakovať aj Milan Zelinka vďaka novele Pristaš.

Dostatok kvality

Porota sa však zhoduje v tom, že na Slovensku máme dostatok kvalitných diel. "Po ich prečítaní sa mi zdá, že na Slovensku je už úplne štandardná situácia, porovnateľná s inými krajinami. Píše sa množstvo hlúpostí, existuje veľa kvalitného priemeru a každý rok vyjde niekoľko skvelých próz,“ hodnotí Martin Ciel.

Desať najlepších kníh odprezentujú počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať od 13. do 17. mája v Bratislave.

Cenu Anasoft litera udelia tento rok už ôsmy raz. V predchádzajúcich ročníkoch získala finálovú nomináciu päťdesiatka spisovateľov a z ceny sa nakoniec tešili autori ako Pavel Vilikovský, Marek Vadas, Alta Vášová, či Stanislav Rakús.

Mená finalistov ôsmeho ročníka lietárnej súťaže Anasoft litera:

Balla: Oko, KK Bagala

Jana Beňová: Preč! Preč!, Marenčin PT

Zuza Cigánová: Špaky v tŕní, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov

Maroš Krajňak: Entropia, Trio Publishing

Peter Krištúfek: Dom hluchého, Marenčin PT

Lucia Piussi: Život je krátky, Limerick

Ondrej Štefánik: Bezprsté mesto, Vydavateľstvo TAT­RAN

Víťo Staviarsky: Kale topanky, Marenčin PT

Pavel Taussig: Hana, Vydavateľstvo Rak

Milan Zelinka: Pristaš, Slovenský spisovateľ

debata chyba