Michal Hvorecký putuje Slovenskom s románom Naum

Po troch rokoch opäť vyrazil Michal Hvorecký na cestu po Slovensku. Na viac ako dvadsiatich miestach - od Michaloviec cez Liptov až po Malacky - predstavuje svoj nový román Naum, ale aj iné texty. Trnava bude vo štvrtok ôsmou zastávkou jeho putovania. Vystúpi v priestoroch Synagógy - centra súčasného umenia. Večer autorského čítania spojený s koncertom multižánrového hudobníka Stroona sa začne o 19.30 hodine.

04.04.2013 05:00
Michal Hvorecký Foto:
Michal Hvorecký
debata

V románe Naum rozpráva Hvorecký príbeh o láske, umení a smrti. Životy hrdinov sa v ňom raz osudovo, inokedy voľne spájajú. Možno v ňom spoznávať zábavné a tajomné rituály na odľahlom vidieku, vyviezť sa na „ufo“ na Moste SNP či navštíviť bruselské Atómium. Čitateľa pozve na cestu nočným vlakom i dunajským parníkom. Predstaví mu ženu – bábiku aj mladého filmára, ktorý dokončuje poslednú snímku v provincii. Možno s nimi zažiť aj zlomové udalosti, keď sa u nás písali dejiny svetového divadla. V kultovom klube nadíde divoká noc a v tvorbe budúcnosti nastane nová éra. Lebo svet má zmysel len vtedy, keď je príbehom.

„Keď hovorím so študentmi, snažím sa im vysvetliť, že ak budú čítať, prežijú s veľkou pravdepodobnosťou úspešnejší a lepší život a zarobia aj viac peňazí ako tí, ktorí knihy ignorujú. Ale nielen to. Je za tým aj niečo oveľa hlbšie a dôležitejšie. Kto číta, strávi svoj pobyt na tomto svete zmysluplnejšie a krajšie,“ zhrnul svoje zážitky z putovania s knihou jeden z výrazných slovenských spisovateľov.

A prečo sa vybral za čitateľmi? „Robím to pre radosť a inšpiráciu. Chcem vidieť, kde sa vyvíja a kde stagnuje táto krajina, pýtať sa, prečo sa opravujú futbalové štadióny, a nie knižnice,“ vysvetlil. „Ešte trocha neveriacky zízam, že na Slovensku už existujú súkromní sponzori, ktorí podporujú literatúru a jej cestu za čitateľmi,“ dodal Michal Hvorecký.

Po Trnave navštívi začiatkom budúceho týždňa Humenné, Michalovce a Trebišov, turné zavŕši 5. júna v Nitre.

debata chyba