Ocenili Najkrajšie knihy Slovenska 2012

V bratislavskej koncertnej sieni Dvorana vo štvrtok 25.apríla odovzdali ocenenia Najkrajšie knihy Slovenska 2012. Súťaž vyhlasuje medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v spolupráci s ministerstvom kultúry, ministerstvom školstva, Slovenskou národnou knižnicou a Zväzom polygrafie na Slovensku. Cieľom súťaže je podporiť a oceniť zvyšovanie výtvarnej úrovne a kvality polygrafického spracovania periodických publikácií knižného charakteru.

26.04.2013 05:00
debata
Slovart získal ocenenie za monografiu František... Foto: Slovart
Frantisek Horniak Monografia Slovart získal ocenenie za monografiu František Horniak.

Cenu Ministerstva kultúry SR, určenú vydavateľstvu za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy, získal Slovart za monografiu František Horniak. „Je zvláštna tým, že poskytuje obrovské množstvo informácií a určite aj pre grafika, aj pre celý vydavateľský, redakčný tím muselo byť veľmi zložité tú knihu urobiť,“ zhodnotil pre TASR ilustrátor Juraj Martiška, ktorý v 21. ročníku súťaže predsedal porote zloženej z polygrafov, grafických upravovateľov, ilustrátorov, výtvarných teoretikov a zástupcov ministerstiev.

Za pôsobivé ilustrácie knihy Vianočné mystérium Josteina Gaardera si Cenu ministerstva kultúry prevzal z rúk ministra Mareka Maďariča aj Vladimír Král. „Bol to náročný text v tom, že ten príbeh obsahuje dve dejové línie, z ktorých som sa ja rozhodol v ilustráciách zobraziť iba jednu. Ťažká bola trošku preto, že som to musel robiť v lete, keď sú horúčavy, vtedy sa mne robí zle,“ prezradil Vladimír Král. Ku knihe, ktorá mu priniesla ministerské ocenenie, ilustrátor dodal: „Je presne z tých Gaarderových kníh, v ktorých on na základe fantastického príbehu zdeľuje detským čitateľom nejaké informácie, v tomto prípade sú to dejiny kresťanstva.“
Za vynikajúcu grafickú úpravu si cenu ministra kultúry odniesli grafickí dizajnéri Štefan Seko a Anna Oravcová za knihu Marián Komáček. Grafika a maľba, cena za bibliografické vydanie patrí vydavateľstvu M'ART PRINT z Veľkého Zálužia za knihu IM_PULZ – Čakanie hmoty (Dušan Dušek – Erik Ondrejička).

Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR za učebnicu získalo Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá za Biológiu pre 2. ročník gymnázia a 6. ročník gymnázia s osemročným štúdiom. Cenu Zväzu polygrafie na Slovensku za mimoriadne polygrafické spracovanie udelili banskobystrickej spoločnosti TBB za knihu Ivana Jančára Robert Bielik.
Cenu Bibiany za najkrajšiu detskú knihu získalo zohorské vydavateľstvo Virvar za knihu Viery Brunovskej Medzi nami zvieratami. Cenou Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu boli ocenení Marek Cina za prácu Petr Janeček: Fámy a Peter Gála za prácu Maria Treben: Herbárium.

V 21. ročníku súťaže udelila porota aj 24 diplomov za najkrajšie knižné tituly vydané v minulom roku. V kategórii vedecká a odborná literatúra ocenili dve publikácie Dejiny Bratislavy 1 a Muuza 2012. V kategórii krásna literatúra uspeli knihy Bosá v priesvitných šatách Kamila Peteraja a Diera do svetra Veroniky Šikulovej. Medzi ôsmimi knihami ocenenými v kategórii literatúra pre deti a mládež sa ocitli aj Misia Eva, prísne tajné Tamary Heribanovej, Slovenské rozprávky Pavla Dobšinského či titul O stratenej rukavičke od Juraja Kuniaka. V kategórii knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie uspelo šesť titulov, medzi nimi aj monografia Erna Masarovičová či publikácie Igor Piačka a Koloman Sokol – 100 nepublikovaných diel. V kategórii študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl porota ocenila aj práce Tomáš Kopaník: Aha a Michaela Majdová: Cŕŕn.

Ocenené knihy a súťažné tituly si môžu pozrieť záujemcovia na výstave Najkrajšie knihy Slovenska 2012 v Bibiane do 26. mája.

debata chyba