Rowlingová vtiahne aj bez deja

Autorka jednej z najúspešnejších knižných sérií všetkých čias tieň mladého čarodejníckeho učňa zrejme nikdy neprekoná, ale s novou knihou Prázdne miesto demonštruje, že za jej obrovským úspechom nestojí iné ako talent.

29.04.2013 09:00
J.K. Rowling Foto:
J.K. Rowlingová knihu Prázdne miesto uviedla už minulý rok. Tentokrát vychádza aj v slovenčine.
debata

Písať o J.K.Rowlingovej a nespomenúť Harryho Pottera je hádam nemožné. Autorka jednej z najúspešnejších knižných sérií všetkých čias tieň mladého čarodejníckeho učňa zrejme nikdy neprekoná, ale s novou knihou Prázdne miesto demonštruje, že za jej obrovským úspechom nestojí iné ako talent.

Prudko čitateľný

Vďaka Potterovi celý svet zistil, že o deťoch a pre deti Rowlignová písať vie. Pútavý príbeh, kratšie vety skrývajúce mravoučné myšlienky a uveriteľné charakteristiky postáv, ktoré by bez čarodejníckych vlôh mohli byť bársčí spolužiaci – to všetko už poznáme. Ošiaľ však zakončením populárnej ságy vôbec neustal a spisovateľke tak v budúcej kariére na prvý pohľad zaviazal ruky. Keď ohlásila, že vydáva knihu pre dospelých, k jej rozhodnutiu sa písali otázniky.

Potom prišlo Prázdne miesto (v origináli The Casual Vacansy) a pozitívne recenzie v uznávaných periodikách zalepili ústa aj neveriacim. Kniha, ktorá v slovenčine vychádza v nakladateľstve Plus, má vyše 550 strán, čo však vôbec neznamená, že nudí.

Príbeh malého anglického mestečka Pagford, ktorého obyvatelia v priebehu pár dní odhalia svoje svetlé aj temné stránky, má svoje čaro, ktoré ho s Harrym Potterom napriek tematickým rozdielom v určitých bodoch spája. Je prudko čitateľný, zrozumiteľný a odhaľuje vnímavého autora bez sebestredných a autoprezentačných prvkov.

S láskou ku klasike

V Prázdnom mieste sú na prvom mieste postavy. Mestský zastupiteľ Barry Fairbrother umiera už v úvode, čo v kombinácii s citlivo vykresleným anglickým vidiekom pripomína zápletku z dielne Agathy Christie. Nejde však o detektívku. Jeho smrť nepriamo ovplyvní životy niekoľkých rodín z rôznych sociálnych pomerov a s rôznym prístupom k situácii v mestečku, práci, peniazom a v neposlednom rade k výchove detí.

Lebo nech sa Rowlingová akokoľvek mení, detský – i keď tentoraz skôr tínedžerský – svet má v malíčku. Andrew trpiaci akné s nenávisťou k tyranskému otcovi a láskou k novej spolužiačke, nešťastná a šikanovaná Sukhvinder Ďžavandová, egoistický Fats či životom skúšaná Krystal sú so svojimi stredoškolskými problémami krásnym zobrazením širokého spektra -násťročných pováh.

Rovnako aj ich rodičia so svojimi nesplnenými snami, kolísavými manželstvami alebo rodinnými vzťahmi sú takí ľudskí, až ťažko uveriť, že ich aj s celým mestečkom Pagford niekto iba vymyslel.

Tieto charaktery sú jednoznačne najsilnejším prvkom Prázdneho miesta. S láskou k anglickej klasickej literatúre Rowlingová vystavala dynamiku na ich drobných príbehoch a vytvorila román, ktorý vás bez zjavného deja vtrhne do deja. Zrejme sa nikdy nestane generačným kultom, predlohou k viac než úspešným filmom ani neoddeliteľnou súčasťou niečieho detstva. Je však výbornou pútavou knihou a to tentoraz musí Rowlingovej stačiť.

debata chyba