Slovenská literatúra sa predstaví na pražskom veľtrhu Svět knihy

Slovensko bude čestným hosťom na medzinárodnom knižnom veľtrhu Svět knihy v Prahe, ktorého 19. ročník sa bude konať v termíne 16. až 19. mája. Česká verejnosť sa zoznámi s 20 prekladmi diel slovenských autorov, ktoré vyšli v období od ostatného ročníka veľtrhu vo vydavateľstvách Akropolis, Větrné mlýny, Fra, Volvox Globator, Práh, Host, Paseka, Kniha Zlín, Slovenský literárny klub v ČR, Slovensko-český klub, Havran a CooBoo.

13.05.2013 16:00
tatarka Foto:
Jedným z oporných bodov slovenskej účasti na pražskom knižnom veľtrhu bude významné jubileum Dominika Tatarku.
debata

Literárne informačné centrum (LIC), gestor čestného hosťovania Slovenska v Prahe, pripravilo viac ako 60 sprievodných podujatí priamo na knižnom veľtrhu i mimo neho a do Prahy privezie viac ako 70 slovenských autorov, ilustrátorov, hercov i hudobníkov. Pri príprave sprievodného programu sa organizátori opierali o tri významné výročia – storočnica Dominika Tatarku, 1150. výročie príchodu cyrilo-metodskej misie na územie Veľkej Moravy a v neposlednom rade 20. výročie vzniku Českej republiky a Slovenskej republiky. Na zreteľ brali aj hlavné témy tohtoročného Světa knihy, a to Čteme jedním dechem a Rozmanité cesty poezie.

Český básnik a editor Petr Borkovec pripravil knižný výber slovenskej poézie 6× poezie Slovensko, ktorý obsahuje diela Mily Haugovej, Nóry Ružičkovej, Rudolfa Juroleka, Erika Jakuba Grocha, Evy Luky a Valerija Kupku. Ten budú v Café Fra prezentovať Luka a Kupka a na veľtrhu zas Haugová a Jurolek. Do Prahy pricestujú aj básnici Dana Podracká, Juraj Kuniak a Ján Zambor, ktorí budú čítať zo svojich prebásnení Proglasu, ako aj Peter Šulej či Michal Habaj. Spisovateľ a režisér Silvester Lavrík pripravil dve inscenácie. V divadle Viola to budú Zápisnice s Ikarom, inscenované poetické predstavenie z tvorby slovenských básnikov 20. storočia v sprievode hudby violončelistu Jozefa Luptáka a akordeonistu Borisa Lenka. Druhým predstavením bude Metropolka, nadľahčené a vtipné slovenské a české literárne a hudobné spomínanie. Ďalšie spomienky odznejú na stretnutí expremiérov Petra Pitharta a Jána Čarnogurského pod názvom (A)politická talkshow.

Čo sa týka Tatarku, návštevníci sa zoznámia s knihou Navrávačky s Dominikom Tatarkom Evy Štolbovej a s jeho Písačkami pre milovanú Lutéciu. Okrem ich prezentácií sa čitatelia budú môcť stretnúť s jeho tvorbou na viacerých čítačkách, besedách a premietaniach. Slovenskými účastníkmi na koncerte Poezie v hudbě, ktorý sa bude konať v O2 aréne, bude Trojka Zuzany Homolovej a zoskupenie Karpatské chrbáty pod vedením Branislava Jobusa. Na veľtrh pricestujú aj bývalá premiérka Iveta Radičová a novinárka Ľuba Lesná, ktoré spoločne predstavia novú knihu rozhovorov Krajina hrubých čiar. Zo svojej najnovšej tvorby budú čítať laureáti a finalisti Anasoft litera Pavel Vilikovský, Balla, Marek Vadas, Monika Kompaníková, Pavol Rankov, Veronika Šikulová, Dušan Dušek, Peter Krištúfek, Juraj Šebesta, Silvester Lavrík, Daniel Hevier či Ján Uličiansky. Prostredníctvom naživo komentovanej foto-video koláže návštevníci tiež nazrú do histórie súťaže od jej vzniku v roku 2006.

Organizátori nezabudli ani na deti, ktoré sa môžu tešiť na pestrý štvordňový program. Ten zahŕňa napríklad ilustračné workshopy za účasti špičkových ilustrátorov Martiny Matlovičovej, držiteľky Zlatého jablka BIB 2009, Vlada Krála, nositeľa Ceny Ministerstva kultúry SR za ilustrácie v prestížnej súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2012 a úspešného ilustrátora, scénického výtvarníka a pedagóga Petra Čisárika. Do programu zaradili aj inscenované čítania, premietanie slovenských animovaných filmov, hry a súťaže. Nebudú chýbať odborné semináre venované zvyšovaniu záujmu o čítanie u detí a mládeže ani výstavy ocenených ilustrácií z Bienále ilustrácií Bratislava. V slovenskom výstavnom stánku, o ktorého dizajn sa postaral Pavol Choma, sa predstaví 42 slovenských vydavateľov a približne 600 titulov.

Zámerom čestného hosťovania Slovenska na Světe knihy Praha je zvýšiť povedomie o slovenskej kultúre a o Slovensku všeobecne prostredníctvom literatúry a literárnych podujatí. „Je to jedinečná príležitosť zviditeľniť sa nielen v literárnej oblasti,“ vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka LIC Miroslava Vallová. Organizátori očakávajú, že konkrétnymi výsledkami budú okrem preložených a na českom knižnom trhu dostupných diel slovenských autorov aj ďalšie spoločné projekty v oblasti literatúry a kultúry.

debata chyba