Dnes v noci sa bude čítať

"Cieľom unikátneho projektu European Literature Nights 2012 – 2014 je priniesť širokej verejnosti súčasnú európsku literatúru v zaujímavom podaní prostredníctvom známych osôb a pomocou sprievodných podujatí," píšu organizátori podujatia.

15.05.2013 07:00
debata

V Bratislave sa Noc literatúry začne o 18.h a až do 22.h budú na rôznych aj netradičných miestach známe osobnosti v polhodinových intervaloch čítať úryvky z kníh európskych autorov. Na Cintoríne pri Kozej bráne, v Múzeu polície či v sklade kníhkupectva Artforum zaznejú úryvky z diel Elfriede Jelinek, Nadeždy Zacharievovej, Ballu, Sylvy Fisherovej či Huberta Klimka-Dobrzanieckeho. Čítať ich budú herci Helena Krajčiová, Richard Stanke, Robo Roth či Alexander Bárta. Čítanie úryvku bude trvať 15 minút, ďalších 15 minút má poslucháč na presun na ďalšie miesto.

Noc literatúry neobíde ani Košice. Z diel Zadie Smithovej, Szilárda Rubina či Moniky Maronovej tu budú čítať dramatik a režisér Silvester Lavrík, spisovateľka Oľga Feldeková či herečka Andrea Karnasová. Miestami čítačiek budú napríklad Košická ortodoxná synagóga, historická električka na Hlavnej ulici či Katov byt.

Do Žiliny na strechu Mestského divadla či do pivárne Alfa prídu čítať Michal Kaščák aj raper Bene. V Trenčíne sa bude čítať v Mestskej veži, Galérii Vážka a vo Verejnej knižnici Michala Rešetku. Na poslednom z miest bude čítať z Ballovej knižky V mene otca historik a spisovateľ Pavol Dvořák. Čítať sa bude aj v Michalovciach, Prešove, Rožňave, Trebišove, Trnave a vo Vranove nad Topľou.

debata chyba