Jonas Jonasson - Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Zdolať najvyššiu horu sveta nedokáže každý. Tento 100-ročný starček to však dokázal. A hoci sa aj postaral o poriadne oblečenie, bolo dosť ťažké prekročiť Himaláje pomocou doma vyrobenej mapy sveta a vlastného kompasu.

03.06.2013 07:00
debata

Pôvodne sa chcel vybrať na sever od Aralského jazera a Kaspického mora, ale skutočnosť a doma vyrobená mapa sa veľmi nezhodovali. A tak nasledujúce mesiace putoval naprieč najvyšší horský systém na planéte Zem.

Aj tento neuveriteľný kúsok sa podaril hlavnému hrdinovi jednej z najzábavnejších kníh, aké ste kedy čítali. Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol sa stala najpredávanejšou knihou rokov 2010 a 2011 vo Švédsku, potom sa predali dva milióny kusov v Nemecku a práva predali v ďalších takmer 40 krajinách. Túto knihu proste musíte mať.

Starčekovi Allanovi sa podarilo prekročiť Himaláje aj vďaka ťave, ktorú zjednal pomocou znakovej reči a akej – takej čínštiny na miestnom trhu. S predavačom tiav sa nakoniec dohodol, ale až potom, keď ho prinútil uznať, že jeho dcéra nie je súčasťou kúpy. Allan sa tiež akousi zhodou okolností priplietol k mnohých historickým udalostiam 20. storočia.

Jonas Jonasson - Storočný starček, ktorý... Foto: Ikar
Jonas Jonasson - Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol Jonas Jonasson - Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Jeho blízkym priateľom bol americký prezident Harry Truman, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Winstonom Churchillom. Tiež do nepríčetnosti rozčúlil Stalina, na kolenách mu sedel malý Kim Čong-il a Američanom aj Sovietom pomohol zostrojiť atómovú bombu.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol je napínavý a vtipný príbeh plný bláznivých nápadov a absurdných scén. Už na prvých stranách Allan „náhodou“ ukradne kufor s 50 miliónmi. Prečítajte si, ako sa skončí Allanovo putovanie Švédskom, útek pred políciou a zločincami, ktorým kufor plný bankoviek patril. A tiež čo všetko dokázal ovplyvniť počas jedného storočia svojho života.

debata chyba