Dominik Dán - Kráska a netvor: Bol iba desať centimetrov od kolosálneho prúseru

Pravda.sk v spolupráci s vydavateľstvom Slovart prináša exkluzívne ukážky z nového románu Dominika Dána, ktorý vychádza 17. júna. Čítajte piatu.

07.06.2013 12:00
debata

Burger s Hanzelom stáli v kancelárii okresného detektíva a tupo civeli na škatuľu od televízora na jeho stole. Už si podali ruky so všetkými kolegami a šéfmi, ktorých stretli na chodbe, a teraz konečne mohli pracovať.

Stáli a civeli. Dosť bizarné miesto činu aj pre starých skúsených vraždárov.

„Vražda v škatuli?“ zauvažoval Burger a pošúchal si strnisko na brade.

„Vražda v takejto obyčajnej škatuli od televízora?“ pridal sa Hanzel, a pretože strnisko nemal, poškrabal sa na zátylku.

„Môžem vysvetliť,“ ponúkol sa kolega z okresu.

„Skús to.“

„Vodič autobusu číslo osemdesiattri zabočil dnes ráno na križovatke ulíc Bílekova a Hvozdová, a ako prichádzal na zastávku na Hvozdovej, všimol si, že mu pod autobus podbieha pes, alebo niečo podobné. Zabrzdil, vystúpil a pod kolesami našiel dieťa v plienke. Úplne holé dieťa – iba v plienke. Privolaná hliadka preverila oznámenie a…“

„Mohol by si sa vykašľať na ten úradný tón? Tu nie sme na tlačovke, povedz nám to vlastnými slovami.“

„Ako chcete. Takže naša hliadka tam prišla zároveň so sanitkou. Ani sme to dieťa nemali v rukách, držalo sa toho šoféra ako kliešť, a keď ho lekár zo sanitky chcel prevziať, spustilo rev ako besné. Sanitka ho previezla na Antolskú, šofér hodil tyčku a zložil sa. Vraj keď to malé vyťahoval spod autobusu, malo hlavičku desať centimetrov od predného kolesa. Ako sám povedal, bol iba desať centimetrov od kolosálneho prúseru. To bolo všetko, čo povedal. Aj jeho previezli na Antolskú.“

„A to má byť vražda?“ žasol Burger. „Vražda predným kolesom autobusu? To som už dávno nepočul.“

„Nie, to nie je všetko.“

„Takže…?“

„Na mieste sme zistili svedkyňu… svedkyňu,“ detektív z okresu listoval v poznámkovom zošite a konečne našiel, čo hľadal. „Svedkyňu Stehlíkovú Zdenu, narodenú…“

„To až potom.“

„… ktorá išla práve z obchodu a celú situáciu videla. To dieťa vyliezlo z tejto škatule,“ zdvihol pohľad od poznámok a bradou ukázal na škatuľu na stole, „opretej o tento múr,“ detektív z okresu podal Burgerovi fotografiu, „a preliezlo cez trávnik pomedzi zaparkované autá až na hlavnú cestu.“

Burger si pozrel fotografiu a podal ju Hanzelovi.

„Počúvam. Pokračuj.“

„Náš technik zaistil škatuľu tak, ako ju vidíte tu u mňa na stole,“ pokračoval detektív z okresu, „lebo také veľké igelitové vrece nemáme.“

„To je v poriadku,“ súhlasil Burger, „asi nemal inú možnosť. A tá vražda? Tá sa bude konať kedy?“

„Teraz. V škatuli…“

Detektív z okresu nedokončil, lebo dvere na jeho kancelárii sa rozleteli dokorán.

„Môžete mi ju priniesť, idem ju odfotiť, spísať stopy a… a dobrý deň, pán Burger,“ pozdravil okresný technik a vošiel. Podali si ruky.

„Ahoj,“ odzdravil Burger.

„Už ste tu?“

„Už, práve sme dorazili, ale ničomu nerozumieme.“

„Ani ja. Bude to zaujímavý prípad, to vám garantujem.“

Burger s Hanzelom si vymenili rozpačité pohľady.

  • * *

Odkedy sa z cépečkárky Barborky stala úspešná pracovníčka realitnej firmy, prešli tri roky. Už to nebolo vyplašené dievčatko z dediny, už to bola dvadsaťdvaročná sebavedomá dáma, ktorej sa v živote darilo. V štúdiu aj v živote. V indexe mala výborné známky, našla si lukratívnu prácu a našla si aj priateľa, o ktorom bola presvedčená, že ju miluje.

Prišla domov a na stôl pred matku položila päť modrých tisícových bankoviek.

„Mama, schovaj ich, kým príde otec…“

Ale otec sa z komory vrátil skôr a stačil mu letmý pohľad. Hrsť klobás položil vedľa bankoviek, na chvíľu sa zarazil, potom si pomaly, ťažko sadol.

„My ti, dieťa moje, môžeme pomôcť iba takto,“ bradou ukázal na klobásy. „Viac nemáme. Prepustili ma. Po tridsiatich rokoch zavreli fabriku a som bez práce, nikto ma nechce. Mamka sa ako-tak drží, ale je to slabota…“

„Otec, prosím ťa, nezúfaj si. Pracujem a dobre zarobím, môžem pomôcť aj vám.“

„Je to nahovno štát, kde zatvárajú jednu fabriku za druhou a deti sa musia starať o svojich rodičov… nahovno štát, nahovno vláda…“ vzdychal ustaraný otec.

„Tato, nie tak, veď mne sa darí a postarám sa aj o vás, neboj sa.“

„Len dokedy, dieťa moje, dokedy?“

Otec iba hodil rukou, už sa mu nechcelo dookola omieľať to isté – v krčme túto tému prebrali už stokrát. Matka zhrabla bankovky a trasúcimi sa rukami ich odložila do hrnčeka v sekretári. Už dávno nemala v rukách toľko peňazí.

„Barborka,“ začal otec sťažka, „dúfam, že tie peniaze… ako by som to…“ koktal a hanbil sa pred dcérou dopovedať.

„Nie, otec,“ predbehla ho, „neboj sa, sú to slušne zarobené peniaze. Nerobím to, čoho sa obávaš, nemusím. Pozri,“ zašmátrala v kabelke, „toto je moja vizitka. Pracujem pre realitnú kanceláriu a darí sa mi. Už neštudujem denne, musela som prejsť na diaľkové štúdium, lebo práca je čoraz náročnejšia, ale zvládam aj jedno, aj druhé. Tu máte index, pozrite sa, skončila som ďalší semester a mám iba jednu trojku a jednu dvojku, všetko ostatné za jedna. Nebojte sa, doštudujem a zvládnem aj prácu. Žijem a robím, čo môžem, občas idem na doraz, ale v tom veľkom meste sa inak ani nedá.“

Matka prelistovala index. Aj tak ničomu nerozumela, ale pohladila dcéru po vlasoch a zhlboka si vzdychla.

„Len aby sa ti tam darilo, dieťa moje. Je to predsa len veľké mesto, aby sa ti tam nestalo niečo zlé.“

„Nič zlé sa mi nestane,“ skočila jej do reči dcéra. „Mami, neboj sa, je to veľké mesto, ale je milé a je tam miesta pre všetkých. Mám tam veľa priateľov a je mi tam dobre. Nebojte sa o mňa, nič sa mi nemôže stať.“

Barborka sa mýlila. Naše Mesto nikdy nebolo milé a stať sa v ňom mohlo všetko a hocikomu a… aj sa občas stávalo.

Dominik Dán - Kráska a netvor

Podľa skutočnej udalosti!

Maďarskí policajti našli kúsok od štátnej hranice nahé zmasakrované telo mladej dievčiny. Pitva potvrdila, že pred smrťou bola brutálne znásilnená a vrah ju neľudsky mučil. O pomoc pri určení totožnosti neznámej požiadali policajtov z okolitých štátov, ale jedinú poriadnu stopu našli vraždári z Nášho Mesta Chosé s Krauzom. Aj na oddelení vrážd je takýto masaker raritou. Oveľa väčšou než opustené batoľa, ktoré vyliezlo zo škatule od televízora iba tak pohodenej na chodníku a odplazilo sa pod kolesá prechádzajúceho autobusu. Ako tieto dva prípady súvisia a či sa podarí chytiť vraha mladej študentky, zatiaľ nevie nikto.

Kniha Kráska a netvor vychádza vo vydavateľstve Slovart.

Dominik Dán - Kráska a netvor
Dominik Dán - Kráska a netvor Autor: Slovart

Vyhrajte kompletnú sériu kníh Dominika Dána

Hrajte s Pravdou o kompletnú sériu kníh Dominika Dána vrátane vychádzajúcej novinky Kráska a netvor s venovaním a vlastnoručným podpisom autora!

Knihy Dominik Dán

Ako sa zapojiť do súťaže? Stačí, ak pošlete správnu SMS odpoveď na novú otázku:

Koľká v poradí vychádza aktuálna novinka Kráska a netvor?

  • A) trinásta
  • B) sedemnásta

Správnu odpoveď zasielajte do nedele 16.6. do 24.00 h na číslo 6663 v tvare: PRAVDA(medzera)správ­na odpoveď v tvare A alebo B (medzera)meno a priezvisko(med­zera).

Žrebovať budeme zo všetkých prijatých SMS so správnou odpoveďou 17. 6. 2013.

Výhercu budeme kontaktovať telefonicky. Cena odpovednej SMS je 0,50 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s. r. o.

Výhercovia

Jana Karmanová, Mýtna
Externé odkazy
debata chyba