Amy Chua: Bojová pieseň tigrej matky

Mal to byť príbeh o tom, že čínski rodičia vedia deti vychovať lepšie ako západní rodičia, miestami sa však veci vymkli z rúk. Táto publikácia, podľa mnohých recenzentov najkontroverznejšia kniha roku, sa trávi veľmi ťažko, hlavne ak ste sami rodičmi.

26.06.2013 09:00
debata (1)

Kladie otázky, či pre svoje deti naozaj robíme to najlepšie, alebo sa pokúšame dostať cez celé rodičovské dobrodružstvo tak bezbolestne a ľahko, ako sa len dá.

Amy Chua: Bojová pieseň tigrej matky / Premedia... Foto: Premedia
Amy Chua: Bojová pieseň tigrej matky Amy Chua: Bojová pieseň tigrej matky / Premedia / 2013

Amy je matkou prísnou až do úplných extrémov. Jej deti sa nehrajú s inými deťmi, nemajú možnosť si vybrať svoje vlastné záľuby a nemajú dovolené za žiadnych okolností pozerať televízor. Svoje detstvo, priamo v krajine amerického sna, trávia študovaním mandarínskeho jazyka, vysokoškolskej matematiky a dlhými hodinami cvičenia na hudobnom nástroji – cvičenia tak tvrdého a nekompromisného, že jej staršia dcéra obhrýza drevené rohy klavíra a jej mladšia dcéra chce radšej zmrznúť v záhrade ako precvičovať čo i len ďalšiu minútu.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, Amy nekonečne miluje obe svoje dcéry, je im plne oddaná a chce pre nich to absolútne najlepšie – pretože chcieť pre vaše dieťa, aby dosiahlo čo najviac, je základom výchovy každej „čínskej“ matky.

Amy Chua je profesorkou práva na Yaleovej univerzite. Jej prvé dve knihy sa venovali medzinárodným vzťahom. Kniha Svet v plameňoch hovorila o globalizácii, exporte voľného trhu a etnickom napätí, v druhej knihe Čas impéria skúmala sedem svetových veľmocí. Ich úspech podľa autorky závisel od ich prístupu k menšinám. Bestsellerom sa stala jej tretia kniha Bojová pieseň tigrej matky o kontroverznej výchove jej vlastných detí.

1 debata chyba