Dan Brown tvrdí: Aj z Inferna chcem film!

Dan Brown sa už od útleho detstva zaujímal o rôzne druhy kódov, tajné vládne organizácie a históriu, čo ho nakoniec inšpirovalo k napísaniu knihy s názvom Digitálna pevnosť. Najviac ho však preslávili knihy Da Vinciho kód a Anjeli a démoni, ktoré práve vychádzajú v novej úprave, s novými obálkami.

26.06.2013 07:00
debata
Dan Brown -  Da Vinciho kód, Anjeli a démoni Foto: Ikar
Dan Brown - Da Vinciho kód, Anjeli a démoni Dan Brown - Da Vinciho kód, Anjeli a démoni

Da Vinciho kód a Anjeli a démoni urobili zo sympatického skladateľa piesní a učiteľa španielčiny na základnej škole doslova spisovateľskú hviezdu. Da Vinciho kód prevrátil Brownovi život naruby a obrovský záujem zaznamenal aj aktuálny hit Inferno, ktorý v predajoch za prvé dni prekonal aj nedávnu novinku J.K.Rowlingovej Prázdne miesto.

Inferno sa odohráva v talianskej Florencii, ktorá Brownovi ukázala doslova všetky svoje tajomstvá, ako sám tvrdí. Z knihy by chcel aj film, dostal prirodzene aj ponuky a starosta Florencie je týmto nápadom nadšený.

Florencia má totiž mnoho tajomstiev – architektonických, historických aj kultúrnych. Aj preto tam situoval Dan Brown svoju najnovšiu knihu Inferno. „Chcel som o nej písať dokonca ešte pred tým, ako som vydal Da Vinciho kód,“ povedal exkluzívne pre vydavateľstvo Ikar, kde preklad Inferna vyjde v polovici septembra.

Dan Brown -  Inferno. Foto: Ikar
Dan Brown - Inferno Dan Brown - Inferno.

Langdon, „profesorský agent 007“, zbalí v Inferne opäť krásnu ženu a autor Dan Brown so smiechom odmieta oženiť ho. „Viete, súčasťou mojich románov je aj milostné napätie. A čo sa stane s milostným napätím po svadbe? Samozrejme zmizne!“ Aj preto Robertovi dopraje a dostane aj ďalšiu ženu.

Da Vinciho kód vyvolal okrem vlny nadšenia aj vlnu kritiky, a to najmä zo strany katolíckej cirkvi. Harvardský vedec Robert Langdon sa zaoberá záhadnou vraždou v parížskom múzeu Louvre. Pri mŕtvole kurátora múzea sa našla záhadná šifra. Do lúštenia bizarných hádaniek sa Langdon pustí s nadanou francúzskou kryptologičkou Sophie Neveuovou…

Anjeli a démoni je ďalšia kniha s populárnym profesorom, ktorý má vyriešiť pozoruhodnú záhadu – čo znamená symbol vypálený do hrude zavraždeného fyzika-kňaza Leonarda Vetra, ktorý spolu s adoptívnou dcérou pracoval na tajnom výskumnom projekte. Z tieňa sa vynára staroveké mocné bratstvo iluminátov a jeho poslaním je zničiť katolícku cirkev.

Dan Brown. Foto: Ikar
dan brown Dan Brown.

Dan Brown vyrastal v prostredí, kde sa prelínalo náboženstvo s modernou technológiou, čo bolo nakoniec aj námetom románu Anjeli a démoni. Dodnes sa z knihy Da Vinciho kód predalo po celom svete vyše 80 miliónov výtlačkov a bola preložená do 52 jazykov.

debata chyba