Do Košíc prídu opäť čítať aj svetoví autori

Knihy vypočuté priamo z úst ich autorov majú svoje čaro a dokazuje to aj stále úspešnejší projekt Mesiac autorského čítania. Tretí raz sa spisovatelia so svojimi titulmi predstavia aj na Slovensku, okrem domácich a českých zástupcov literárneho sveta prídu do Bábkového divadla v Košiciach aj spisovatelia z Nemecka, Švajčiarska, Luxemburska či Rakúska.

02.07.2013 07:00
Brežná Foto: ,
Hosťom festivalu bude aj spisovateľka slovenského pôvodu Irena Brežná, ktorá píše po nemecky a žije vo Švajčiarsku.
debata

Reprezentatívna vzorka zo sveta

Podujatie oslavuje tento rok už štrnáste výročie a stojí za ním brnianske vydavateľstvo Větrné mlýny. Postupne sa rozrástlo až do štyroch miest – Brna, Ostravy, Wroclawi a pred tromi rokmi aj do Košíc. „Keď sme sa do projektu pustili prvý rok, mali sme obavy,“ opisuje riaditeľka košickej časti Mesiaca autorského čítania Iveta Hurná. „Júl je čas prázdnin a dovoleniek a nakoľko čítanie prebieha každý deň, myslela som si, že ľudia nebudú mať záujem, lebo ich ,uštveme'.“ Organizátori z Větrných mlýnov nás však upokojovali, že návštevnosť rastie geometrickým radom a mali pravdu. Návštevníci pribúdajú a nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí chodia denne."

To, že záujem zo strany verejnosti stúpa každoročne, potvrdzuje aj riaditeľ festivalu Pavel Řehořík. Pomáha tomu aj širší výber zahraničných autorov. „Spisovateľov sme vyberali do dvoch línií programu. Tú ,domácu' líniu, teda Slovákov a Čechov, sme oslovili na základe toho, kto vydal v poslednom čase knihu a ako tá kniha zaujala verejnosť alebo kritikov, či ako uspela v súťažiach. Zahraničné knihy sa selektovali ťažšie, pretože autori nie sú v našich končinách až takí známi. Snažili sme sa však spraviť reprezentatívnu vzorku, ktorá je rôznorodá, a ktorá by mohla zaujať,“ vysvetľuje.

Podľa neho by fanúšikovia literatúry nemali vynechať čítanie Tanje Dückersovej, úspešnej Nemky, ktorej vychádzajú knihy takmer v celej Európe, alebo jedného zo zakladateľov nemeckej slam poézie – Basa Böttchera. „Zo Slovákov sa veľmi tešíme z účasti Ľubomíra Feldeka, ktorý festival otvorí, alebo z Inge Hrubaničovej, ktorú sme sa pokúšali prehovoriť už dlhšie. Príde aj Ivana Dobrakovová, ktorá pricestuje na festival z Talianska,“ dodáva Řehořík. Slovákov bude na festivale zastúpených 14 z celkového počtu vyše 60 literátov.

Iné ako od profesionálneho herca

Bariérou pri zahraničných autoroch by nemal byť ani jazyk. „Autori čítajú vo svojej reči a za nimi bude v prípadoch zahraničných hostí premietaný preklad na plátno. Po čítaní vždy nasleduje aj beseda a tam už bude pripravený prekladateľ. Zaujímavé je, že väčšinu autorov bude sprevádzať práve prekladateľ, ktorý prekladal ich knihu, takže mu je dobre známy autor, alebo minimálne jeho dielo,“ vysvetľuje Řehořík.

Košice spustia svoj program dnes a okrem Slovákom známym manželov Feldekovcov bude dnes zo svojej knihy čítať aj Rakúšanka Marianne Gruberová. Miestni organizátori predpokladajú, že návštevnosť bude mať vzrastajúcu tendenciu aj tentoraz. „Autorské čítanie má svoje čaro, svoju špecifickú a nádhernú atmosféru, ktorá podľa mojich skúseností priláka divákov rôznych vekových kategórií,“ hovorí Hurná. „Je to iný zážitok, ako keď knihu číta profesionálny herec a hoci to nie je dokonalé, autor presne vie, kde má dať tú emóciu, ktorú v texte zamýšľal.“

Podľa Hurnej je však najväčšou výhodou podujatia vzdelávanie, pretože vďaka zahraničným hosťom a diskusiám si najmä pravidelný návštevník rozšíri svoje obzory a získa informácie o európskej literatúre. Kompletný program festivalu nájdete na www.autorskecitanie.sk.

debata chyba