O podobe Krištúfkovej novinky rozhodnú čitatelia

Spisovateľ Peter Krištúfek chce na jeseň vydať knihu Atlas zabúdania, ktorá má byť akýmsi hravým doplnkom k jeho zatiaľ poslednému románu Dom hluchého.

04.07.2013 16:00
Peter Krištúfek Foto:
Peter Krištúfek
debata

Krištúfek o chystanej novinke hovorí: „Atlas zabúdania vznikol na podklade reálnych textov, ktoré som z priestorových dôvodov vyradil z románu Dom hluchého – sú to listy, denníkové zápisky, telegramy, rozsudky, správy ŠtB, potvrdenia, zápisy z kroník, dobové reklamy, socrealistické básne, krátke rozprávky, inzeráty a v niekoľkých prípadoch aj známe texty, ktoré v skutočnosti väčšinou nepoznáme, ako napríklad text Charty¤77 či Anticharty. Je ich sto, od roku 1914 po rok 2014. Každý z nich pripomína niečo významné v histórii Slovenska – na čo sa nepamätáme, na čo si nechceme alebo nevieme spomenúť a na čo sme museli z rozličných dôvodov zabudnúť. Kniha bude mať grafickú úpravu a štruktúru ako naozajstný atlas. Konceptuálne knihy takéhoto typu sú na Slovensku zatiaľ vzácnosťou, čo je škoda, pretože kniha by mala byť aj pekným predmetom.“

Okrem nezvyčajného obsahu sa spisovateľ spolu s vydavateľom Vladimírom Michalom z vydavateľstva Artforum rozhodol aj pre nezvyčajnú – aspoň na Slovensku – formu získania peňazí na vydanie knihy. Ich časť chce „vyzbierať“ prostredníctvom serveru Startovač. „Ponúka nám to nebývalú slobodu – nie sme závislí od komerčných tlakov ani od grantových komisií. Máme radi dobrodružstvo, v tom zmysle, že podoba knihy bude závisieť od čitateľov. Čím viac peňazí získame, tým bude krajšia. Alebo sa v krajnom prípade môže stať, že nevyjde vôbec. Ľudia dnes síce šetria, ale z vlastnej skúsenosti viem, že na originálnu a peknú knihu, ktorá má navyše aj pridanú hodnotu, pretože nám hovorí, akí my Slováci sme a akí sme boli, si (aj keď neveľký) príspevok určite nájdu. Na Startovači to funguje tak, že projekt musí nazbierať cieľovú sumu – ak sa to v danom termíne nepodarí, peniaze sa vracajú späť darcom,“ sľubuje Krištúfek.

Podľa neho je v iných krajinách takýto systém získavania peňazí na umelecké projekty celkom bežný a pomaly sa rozbieha aj na Slovensku. „Funguje to tak, že za každý príspevok dostane prispievateľ odmenu, väčšinou niečo špeciálne, čo v bežnom vydaní knihy nenájde – v našom prípade je to napríklad séria pätnástich záložiek, inšpirovaných vecami, ktoré si ľudia bežne zabúdali a zabúdajú v knihách – typická zelená stokorunáčka, potravinové lístky, svätý obrázok či stará fotografia. Alebo môžu získať krásne bibliofilské vydanie Atlasu zabúdania v koži či mramorovom papieri,“ uzatvára spisovateľ.

Ak chcete vydanie Krištúfkovho Atlasu zabúdania podporiť, môžete tak urobiť na stránke https://www.startovac.cz/…s-zabudania/

debata chyba