J. K. Rowling vie ako zaujať. Vydala román pod falošným menom

Svetoznáma britská spisovateľka J.K. Rowling vydala v apríli pod pseudonymom Robert Galbraith kriminálny román The Cuckoo's Calling, ktorý je podľa kritikov jedným z najlepších debutových kriminálok ostatných rokov. To, že autorkou knihy je v skutočnosti Rowling, však vyšlo najavo až teraz, keď sa v The Sunday Times objavil článok spochybňujúci, že debutujúci autor mohol napísať také kvalitné dielo. Robert Galbraith mal byť pritom bývalý vojenský policajt a otec dvoch detí.

15.07.2013 05:00
JK Rowling Foto:
J. K. Rowling v apríli vydala román pod falošným menom. Kritika ho vychválila.
debata (1)

„Dúfala som, že toto tajomstvo udržím o niečo dlhšie, pretože byť Robertom Galbraithom bolo veľmi oslobodzujúce. Bolo úžasné vydať knihu bez rozruchu alebo očakávaní a taktiež dostávať spätnú väzbu ako niekto iný,“ uviedla po odhalení 47-ročná spisovateľka, ktorá sa preslávila knihami o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Hlavnou postavou románu The Cuckoo's Calling je detektív Cormoran Strike, ktorý vyšetruje smrť supermodelky v londýnskej štvrti Mayfair. Po odhalení identity skutočného autora sa kniha okamžite zaradila medzi bestsellery, pričom na portáli Amazon počas dnešného dňa vystrelila z 30 486. miesta až na vrchol rebríčka predajnosti. Rowling už napísala aj druhý román s Cormoranom Strikeom, pričom ten sa dostane do predaja na budúci rok.

Autorka Harryho Pottera sa schovala za...
Rowlingovej kniha pod falosnym menom Autorka Harryho Pottera sa schovala za pseudonym Robert Galbraith.

J.K. Rowling, celým menom Joanne Kathleen Rowling, je jednou z najznámejších a najúspešnejších spisovateliek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov a z Rowling sa stala multimilionárka, ktorú v roku 2010 redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Vlani v septembri vydala svoj prvý román pre dospelých s názvom Prázdne miesto.

1 debata chyba