Jo Nesbo: Šváby

V jednom nevestinci v Bangkoku nájdu nórskeho veľvyslanca v Thajsku. Medzi lopatkami má nôž a v aktovke pedofilné pornosnímky.

16.07.2013 05:00
debata (1)

V Osle vypukne panika nielen na ministerstve zahraničných vecí, pretože veľvyslanec mal úzke väzby na nórskeho premiéra. Bezpodmienečne treba zabrániť zabrániť politickému skandálu. Opitý Harry Hole so zásobou vitamínu B12 nasadá do lieetadla, aby zohral rolu užitočného idiota. Jeho úlohou je prípad vyriešiť, ale pritom sa do celej záležitosti čo najmenej miešať.

Jo Nesbo: Šváby Foto: Kniha Zlín
anotka NESBO Jo Nesbo: Šváby

Harry sa však do takejto hry vmanipulovať nedá, a tak sa hneď po prílete do Bangkoku púšťa spolu so svojou thajskou kolegyňou do vyšetrovania. Rýchlo sa ukazuje, že nejde len o jednu náhodnú vraždu – v múroch politickej stavby sa čosi hemží a šramotí. Čosi, čo neznesie denné svetlo. Jo Nesbo sa narodil v roku 1960 v Nórsku v Osle, kde vyštudoval ekonomickú školu. Len v Nórsku sa predalo viac ako jeden a pol milióna kópií jeho románov a bol preložený do viac ako 40 jazykov.

Známe sú hlavne jeho kriminálne romány, ako napr. Detektív Harry Hole. Je taktiež hudobníkom a skladateľom nórskej rockovej kapely Di Derre. V roku 2007 vydal aj prvú knihu pre deti. Za svoju kariéru už získal množstvo nórskych spisovateľských ocenení.

1 debata chyba