Rowlingovej tajomstvo prezradil právnik

Nebyť právnika zo spoločnosti Russels Solicitors, mohla by sa J. K. Rowlingová naďalej úspešne schovávať za pseudonym Robert Galbraith. Práve pod týmto menom vydala kriminálku The Cuckoo's Calling. Kniha vyšla v apríli, Rowlingovej tajomstvo vydržalo do polovice júla. Spisovateľka teraz zistila, kto za to môže.

23.07.2013 09:00
Joanne K. Rowling Foto:
Spisovateľka J. K. Rowling už vie, kto prezradil médiám tajomstvo jej pseudonymu.
debata

„O mojom pseudonyme vedelo iba veľmi málo ľudí a nebolo veľmi príjemné trápiť sa niekoľko dní tým, ako žena, o ktorej som až do minulej nedele nepočula, mohla zistiť niečo, o čom nevedelo ani mnoho mojich blízkych priateľov,“ citoval Rowlingovú spravodajský portál BBC. Ako sa to teda stalo? Jednoducho. Právnik Chris Gossage, jeden z partnerov vo firme Russels Solicitors, zveril tajomstvo najlepšej priateľke svojej ženy Judith Callegariovej. Tá si ho nenechala pre seba, ale zverejnila ho v diskusii na twitteri s tým, že informáciu má od zasväteného zdroja.

„Som veľmi nahnevaná, že sa ukázalo, že som verila nesprávnym ľuďom. Sklamanie by pre to bolo slabým slovom,“ povedala spisovateľka, ktorá si myslela, že ľuďom z právnickej firmy môže absolútne dôverovať. To isté tvrdí aj právnik Gossage. BBC píše, že tajomstvo priateľke svojej ženy zveril rovnako s tým, že jej môže absolútne dôverovať.

Kým bola Rowlingovej identita utajená, z knihy, ktorá mala dobré recenzie, sa predalo za tri mesiace okolo 8 500 kusov vo všetkých formátoch a jej „autor“ dostal aj dve ponuky na televízne spracovanie. Po prezradení identity sa kniha dostala na vrchol rebríčka predajnosti portálu Amazon a vydavateľ dotlačil ďalších 300-tisíc kusov.

Rowlingová už pred dvanástimi rokmi tvrdila, že by rada písala pod pseudonymom. Šance na to, že by sa tajomstvo podarilo udržať, však považovala za veľmi malé. Šikovnejšia bola v tomto smere Agatha Christie. Okrem detektívok napísala pod pseudonymom Mary Westmacottová niekoľko romantických románov. Prvý vyšiel v roku 1930 a tajomstvo kráľovnej detektívky odhalil takisto ako teraz nedeľník Sunday Times. Trvalo mu to však takmer 20 rokov – správu o druhej identite Agathy Christie totiž priniesol až v roku 1949.

debata chyba