Čítania v Košiciach majú úspech

Hovorieva sa, že do tretice všetko dobré. V prípade tretieho ročníka literárneho festivalu Mesiac autorského čítania v Košiciach to platí trojnásobne.

24.07.2013 05:00
Hájíček spisovatel Foto:
Aktuálny držiteľ prestížnej českej ceny Magnesia litera Kniha roka Jiří Hájíček bude v Košiciach čítať v stredu.
debata

Počet návštevníkov, ktorí si chcú vypočuť diela súčasnej literatúry priamo z úst ich autorov, vzrástol natoľko, že sa podľa slov riaditeľky festivalu Ivety Hurnej do priestorov Bábkového divadla na Alžbetinej ulici v Košiciach takmer nezmestili. „Mali sme dni, keď prišlo okolo 120 ľudí a museli sme dokladať stoličky.“

Mesiac autorského čítania je najväčší stredoeurópsky literárny festival, ktorý vznikol v roku 2000 v Brne a postupne sa rozšíril do Ostravy, Wroclawi a Košíc. Tento rok si návštevníci okrem slovenských a českých autorov môžu vypočuť spisovateľov z Luxemburska, Nemecka, Rakúska a Švajčiarska.

Zvláštnosťou tohto ročníka je okrem iného slam poetry, pri ktorej dielo vzniká priamo počas prednesu. V sobotu sa na festivale so svojimi veršami predstavil aj básnik a beatboxer Dalibor Markovič, pôvodom z Chorvátska, ktorý je stálicou nemeckej slam poetry. „Bolo to priam hudobné vystúpenie,“ povedala Iveta Hurná.

Autori, ktorí už na festivale vystúpili, považujú Slovákov za veľmi otvorené publikum. Medzi návštevníkmi sa našlo aj niekoľko odborníkov na literatúru, ktorí spisovateľov potrápili fundovanými otázkami.

Festival potrvá do 1. augusta, návštevníci sa ešte môžu tešiť na viacero zaujímavých osobností. Medzi inými napríklad na dramaturgičku a rehoľnú sestru Lenku Lagronovú či zakladateľa hudobnej skupiny DG 307, ktorý vo svojej tvorbe spája hovorené slovo s obrazom a zvukom, nadväzujúc tak na tradície undergroundu a surrealizmu.

V stredu 24. júla sa návštevníkom predstaví český spisovateľ Jiří Hájíček, autor románu Rybí krev a víťaz prestížnej literárnej súťaže Magnesia Litera.

Jedným z cieľov festivalu je podľa slov Ivety Hurnej ukázať, že aj súčasná literatúra je kvalitná. „Teším sa, keď za mnou prídu ľudia s tým, koľko skvelých autorov objavili. Po piatkovom vystúpení poetky Nory Ružičkovej si dokonca niektorí návštevníci rýchlo utekali kúpiť jej knižku, aby im ju stihla podpísať,“ smeje sa.

Záver festivalu bude spomienkový. Piateho augusta sa budú premietať filmy a fotografie mapujúce všetky tri ročníky.

debata chyba