Jo Nesbo a jeho nové Prízraky

Jo Nesbo sa vracia. V slovenčine vychádza už deviata kniha s nezabudnuteľným detektívom Harry Holeom a podľa odkazov na Amazone je jedna z najlepších.

07.08.2013 10:00
debata

Inšpektor Harry Hole sa po troch rokoch strávených v Hong Kongu vracia do Nórska. Žiada bývalého policajného nadriadeného, aby mu umožnil vyšetriť takmer uzavretý prípad vraždy. Dostane povolenie navštíviť vo väzení údajného vraha, 18-ročného chlapca, s ktorým ho však spája vlastná minulosť. Ide o Olega, syna jeho životnej lásky Rachel. Podľa nej ho dokáže zachrániť jedine Harry Hole.

Harry sa púšťa do vyšetrovania vraždy, ktorá spočiatku nesie typické znaky násilia z drogového prostredia, ale rozrastie sa do rozmerov, o ktorých sa mu ani nesnívalo. Väčšina stôp totiž vedie do vyšších kruhov, a inšpektor sa takisto stáva nepohodlnou osobou, ktorú treba bezpodmienečne odstrániť. Čoskoro nachádza svoje Prízraky.

V uliciach Osla sa totiž zjavila nová droga violín, opiát silnejší než heroín a vyvolávajúci oveľa väčšiu závislosť. Mladý narkoman Gusto leží v byte na podlahe, krváca a čoskoro zomrie. Za zvukov kostolných zvonov rekapituluje svoj životný príbeh…

zväčšiť Jo Nesbo - Prízraky. Foto: Ikar
Jo Nesbo - Prízraky Jo Nesbo - Prízraky.

A Harry Hole sa zatiaľ ponára do vyšetrovania, ktoré pohltí každú bunku jeho tela. Harry je vášnivý vo všetkých smeroch. Je to typ človeka, ktorý často nedokáže nastaviť vlastné limity a dostáva sa do problémov. To z neho zároveň robí detektíva, ktorý ide sa prípadom tvrdohlavo a trpezlivo, kým ho nevyšetrí. A vyšetrovanie smeruje k prekvapujúcemu vyústeniu!

Prízraky vás chytia od prvých strán a ak máte radi napätie, nečakané zvraty a kvalitné krimi, zhltnete knihu s obrovskou chuťou. Harry Hole sa opäť ponára do bludiska vlastnej minulosti, aby našiel trýznivú pravdu. Rachel sa snažila Olega uchrániť pred svetom Harryho Holea… a napokon si Olega našli tie isté hrôzy.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #bestseller #knižná novinka #Jo Nesbo #Prízraky #Hole