David Foster Wallace: Toto je voda

Americký prozaik a esejista David Foster Wallace vystúpil verejne len raz. V roku 2005 sa prihovoril absolventom americkej Kenyonovej univerzity. Jeho prejav vychádza knižne pod názvom Toto je voda a je prvým Wallaceovým textom preloženým do slovenčiny. David Foster Wallace sa snaží odpoveď na otázku – ako žiť svoj život, ako premýšľať? Ako sa dostať zo zajatia vlastného egocentrizmu? Ako nezabudnúť na ľudskosť a súcit?

26.08.2013 05:00
debata
David Foster Wallace: Toto je voda Foto: Inaque.sk
David Foster Wallace Toto je voda David Foster Wallace: Toto je voda

Po autorovej smrti, vyšiel text v denníkoch Wall Street Journal, Times či Guardian a dodnes je jedným z najdiskutova­nejších filozofických zamyslení. „Na žiadnej z tých nesmierne jasných a pravdivých vecí, ktoré o živote povedal v roku 2005, sa nič nemení ani dnes… Toto je voda nám pripomína Wallaceovu silu a ľudskosť, ktoré rozum nikdy nepremôže,“ uverejnil o knihe magazín New York Times Book Review.

David Foster Wallace sa narodil v štáte New York v roku 1962. V detstve profesionálne hrával tenis. Študoval filozofiu a angličtinu a ako záverečnú prácu na Amherst College napísal knihu, ktorá neskôr vyšla ako román The Broom of the System. Na doktorandské štúdium filozofie sa zapísal na Harvarde. David Foster Wallace písal eseje, romány (Infinite Jest), poviedky (Girl with Curious Hair, Brief Interviews with Hideous Men). Získal viacero literárnych ocenení. Zomrel v roku 2008. Román The Pale King, na ktorom pred smrťou pracoval, vyšiel v roku 2011 a bol nominovaný na Pulitzerovu cenu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toto je voda #David Foster Wallace #filozofia