Kód 1. Zneužil Vatikán v záujme moci Krista?! Jozef Banáš opäť provokuje cirkev

"Dnes treba jasne povedať, že máme dve kresťanstvá - jedno Kristovo a druhé vatikánske," tvrdí Jozef Banáš a dodáva, že Vatikán postavil učenie o Kristovi na hlavu.

10.09.2013 07:00
debata (23)

Podľa neho posilňuje kresťanská viera v ľuďoch pocit viny, utrpenia a bolesti, a zároveň sa pýta – prečo? Čomu má tento umelo vyvolaný pocit strachu pomôcť? Vo svojom novom románe Kód 1 opäť rúca zažité dogmy a piliere, na ktorých stojí katolícka cirkev.

„Keby som mal jedným slovom charakterizovať Kód 1, je to o pokrytectve,“ tvrdí Jozef Banáš o Kóde 1, ktorý podobne ako Kód 9 už pred vydaním vyvolal búrlivé diskusie. Nastolil v nej mnohé kontroverzné otázky a niekoho môže šokovať už obálka, na ktorej je pokojný a meditujúci Kristus v lotosovom sede. V krajine, v ktorej sme zvyknutí na jeho zobrazovanie prevažne len priklincovaného na kríži, zakrvaveného s tŕňovou korunou, teda v utrpení, to môže zaskočiť, myslí si Banáš a dodáva, že takému zobrazeniu sa netreba brániť. „Okrem niekoľkých hodín utrpenia na kríži bol Kristov život nádherný a nepochybne v ňom boli aj veselé momenty.“ Začítajte sa do knihy Kód 1 od Jozefa Banáša.

Jozef Banáš - Kód 1 Foto: Ikar
Jozef Banáš - Kód 1 Jozef Banáš - Kód 1

Prostredníctvom príbehu hlavných hrdinov Mariky a Michala odkrýva Banáš silu viery a zároveň prináša množstvo faktov a fotografií dokazujúcich pôsobenie Židov, kresťanov a pravdepodobne aj Ježiša Krista v krajinách, ktoré dnes vnímame výlučne cez prizmu orientálnych náboženstiev. Niektoré médiá nazvali Banáša slovenským Danom Brownom – tiež totiž píše pútavo, na základe historických faktov vymyslí zaujímavú fikciu a vie pobúriť cirkev. „Dovolím si tvrdiť, že takáto kniha na tému Kristus v Indii ešte nebola napísaná,“ vyhlásil autor a s úsmevom dodal: „Ja mám ambíciu, aby sa hovorilo, že Brown je americký Banáš. A ja vám vravím, že s touto knihou sa mi to podarí,“ uzavrel.

Kód 1 vychádza pár mesiacov po tom, čo na pápežský stolec zasadol pápež reformátor, ktorý chce cirkev navrátiť na jej pôvodnú cestu. Jozef Banáš je pripravený na to, že ho možno odsúdi katolícky klérus, no neprekáža mu to, keďže podľa neho odsúdil aj Ježiša Krista.

Viac sa dozviete na jeho oficiálnej stránke www.jozefbanas.sk.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #knižná novinka #Ikar #Jozef Banáš - Kód 1