Briti sa pri hľadaní najlepšej knihy zamerali na históriu

Šesť najlepších kníh Veľkej Británie, Commonwealthu a Írska za uplynulý rok. Aj tak možno nazvať diela finalistov prestížneho ocenenia Man Booker Prize. Cena, ktorá sa tento rok odovzdáva už po 45. raz, prináša jednému z nominantov uznanie aj finančnú odmenu vo výške 50-tisíc libier. Mená aktuálnych adeptov sú známe od včerajška.

10.09.2013 16:45
man booker prize eleanor catton Foto:
Eleanor Cattonová je najmladšou finalistkou v histórii súťaže.
debata

Tokio aj Zimbabwe

Vybrať to najlepšie z množstva kníh, ktoré v spomínaných krajinách vychádzajú, nie je jednoduché. O prvom výbere rozhodla porota na čele s akademikom Robertom Macfarlanom už v júli. Zo 151 titulov sa nakoniec zhodla na šiestich menách. Podľa slov poroty sú vybrané knihy najrozmanitejšie v celej histórii súťaže vôbec. Odlišujú sa témou, štýlom aj rozsahom. „Každá z nich má svoju špecifickú príchuť,“ vyjadrili sa porotcovia na oficiálnej stránke súťaže.

Rôznorodý je aj pôvod jednotlivých autorov. Noviolet Bulawayová pochádza zo Zimbabwe, v ktorom sa sčasti odohráva aj príbeh z diela We Need New Names opisujúci príchod dievčatka z Afriky do USA. Aktuálnu situáciu mapuje denníkovou formou očami tínedžerky aj ďalšia autorka, Ruth Ozekiová v A Tale for the Time Being. Dej jej knihy sa odohráva v Tokiu.

Na skúsenostiach nezáleží

Zvyšok tohtoročných finalistov sa však zameral primárne na minulosť, ktorá zohrala veľkú rolu aj pri minuloročnej víťazke Hilary Mantelovej. Mantelová s knihami Bring Up the Bodies a Wolf Hall stála na špici prestížnej súťaže dokonca dvakrát, v oboch prípadoch išlo o príbehy z čias Henricha VII.

Tohtoroční finalisti zašli ešte ďalej do histórie. Colm Tóibín svoju Testament for Mary načasoval do biblických čias a jeho pohľad na Ježišovu matku Máriu získal pozitívne ohlasy kritikov najmä pre jej dôveryhodné a ľudské zobrazenie. O devätnástom storočí píše v Luminaries mladá autorka Eleanor Cattonová. Zamerala sa na osudy prisťahovalcov, ktorí prichádzali na Nový Zéland s vidinou lepších časov. Jej dielo má takmer deväťsto strán, čím sa zaradilo medzi najhrubšie nominované knihy v celej histórii súťaže. Okrem toho je dvadsaťosemročná Cattonová tiež najmladšou finalistkou v histórii Man Booker Prize.

Ako sa žilo v Indii v šesťdesiatych rokoch vysvetľuje v The Lowland uznávaná spisovateľka Jumpha Lahiriová. Tá má na konte napríklad aj Pulitzerovu cenu a spolu s Tóibínom patrí medzi najznámejšie mená súťaže. Finálnu šestku uzatvára najstarší, šesťdesiatsedem­ročný Jim Crace. Harvest je podľa Craceho vyhlásení jeho posledným románom.

Nikto z finalistov nie je v literárnom svete nováčikom. Ale zatiaľ čo Eleanor Cottová má za sebou len dve diela, Írsky spisovateľ Colm Tóibín napísal viac ako 15 titulov, ktoré boli preložené už do dvadsiatich piatich jazykov. Na Man Booker Prize však skúsenosti nehrajú rolu a o víťazstve nerozhodujú. Koho zo šiestich nominantov si nakoniec porota vyberie, sa dozvieme 15. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Man Booker Prize #Colm Tóibín #Noviolet Bulawayová