Arnošt Lustig: Colette

Esencia ženy - niekedy utajená, inokedy vypovedaná, ale vždy viac či menej prítomná téma kníh Arnošta Lustiga. V svojom neskorom diele, Židovskej trilógii, necháva autor tento námet zaznieť plnou silou.

15.09.2013 07:00
debata
Arnošt Lustig: Colette Foto: Mladá Fronta
Arnošt Lustig: Colette Arnošt Lustig: Colette

Ako sme však pri tomto spisovateľovi zvyknutý, nejde o útešujúcu oslavu ženskej krásy. Lustigove hrdinky sú o svoje ženstvo kruto pripravované, musia oň bojovať v extrémnom prostredí fašistických koncentračných táborov, kde tvárou v tvár smrti nadobúdajú ženská krása, láska a neha celkom nečakané rozmery. Novely Lea z Leeuwardenu, Colette, dívka z Antverp a Tanga z Hamburku sú trojitou variáciou na výsostne existenciálnu tému.

Colette Cohenová, 19-ročná belgická židovka s diamantom pod jazykem, je zmietaná medzi hlbokým ľúbostným citom a brutálnym sexuálnym násilím. Dve podoby lásky také odlišné a také podobné ako pravda a lož. Ľúbostný príbeh z prostredia osvienčimského lágra je teda aj príbehom o zmätení všetkých ľudských hodnôt, kedy je len tenká hranica medzi dobrom a zlom, pravdou a lžou, láskou a nenávisťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #židia #Arnošt Lustig #Colette