Aleksandar Hemon: Problém menom Bruno

Debutová zbierka poviedok americko-bosnianskeho autora Aleksandara Hemona nie je žiadnym začiatočníckym pokusom, ale štylisticky brilantným, vtipným a tragikomickým obrazom sveta.

16.09.2013 05:00
debata
Aleksander Hemon: Problém menom Bruno Foto: Inaque.sk
Aleksander Hemon Problém menom Bruno Aleksander Hemon: Problém menom Bruno

Sveta bývalej Juhoslávie a detstva stráveného s portrétmi súdruha Tita na stenách škôl a hračkami zo ZSSR páchnucimi olejom. Príbehy o Sarajeve a autorovej rodinnej histórii, o živote v Chicagu v čase, keď všetci priatelia a známi bojovali v ďalšej zo zbytočných európskych vojen.

Problém menom Bruno je novelou a poviedkami, ktoré sú poprepájané postavami, mestami, príbehmi, ale najmä silným a citlivým hlasom rozprávača.Či už Hemon píše o atentáte na arcivojvodu Františka Ferdinanda alebo rodinnom výlete na pláž, o prisťahovalcovi v USA alebo umení uniknúť hľadáčiku ostreľovača v obliehanom meste, jeho príbehy sú bolestne humorné a nesmierne smutné. Vďaka originalite a humoru je Aleksandar Hemon jedným z najtalentova­nejších autorov svojej generácie. Aleksandar Hemon sa narodil v roku 1964 v Sarajeve. V roku 1992 mu blokáda rodného mesta neumožnila návrat zo štipendijného pobytu v USA. Odvtedy žije v Chicagu, s krátkym intermezzom v Paríži. Napísal ďalšie tri prozaické knihy ako aj zbierky publicistiky v angličtine aj v bosnianskom jazyku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tito #Aleksander Hemon #novela