Cenu Anasoft litera získala zdanlivo obyčajná kniha Víťa Staviarskeho

Ôsmy ročník najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera pozná svojho víťaza. Stal sa ním Víťo Staviarsky a jeho román Kale topanky, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Marenčin PT. Cenu spojenú s finančnou prémiou 10-tisíc eur si prevzal v utorok večer v bratislavskom Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava.

24.09.2013 20:40
víťo staviarsky Foto:
Víťo Staviarsky bol v minulosti na cenu Anasoft litera nominovaný už dvakrát. Teraz s knihou Kale topanky zvíťazil.
debata

"Dávame cenu zdanlivo obyčajnej knihe, vzhľadom na prestíž tejto ceny azda až podozrivo ľahko a príjemne čitateľnej, možno až sentimentálnej romanci. A dávame jej ju preto, že v tejto romanci všetci porotcovia zároveň našli veľmi zaujímavé presahy, ktoré z nej robia problémovú, diskurzívnu prózu so silným humanistickým posolstvom. Napísal ju autor, ktorý sa ukázal ako presný pozorovateľ sveta, akému skutočne rozumie,“ píše sa vo vyhlásení poroty.

Tento rok ju tvorili literárny vedec Peter Darovec, publicistka Tina Čorná, literárny vedec Michal Jareš, filmový teoretik a kritik Martin Ciel a literárny kritik a vedec Derek Rebro.

Čím porotu zaujal Staviarskeho román? „Kale topanky je kniha, ktorá zaujala hneď, ako vyšla. Že sa ocitne v prvej desiatke Ceny Anasoft litera jej preto predpovedali mnohí, a nemýlili sa. Vydavateľstvo Marenčin PT označilo knihu za ,kusturicovskú road-movie', čo je pomerne výstižné. Tón rozprávania je väčšinou tragikomický, dej plný zvratov, dokonca každá vedľajšia postava má vlastný príbeh, ktorý čitateľa osloví,“ povedala porotkyňa a vedúca víkendovej prílohy Pravdy Tina Čorná.

Víťo Staviarsky: Kale topanky Foto: Marenčin P. T.
kale-topanky Víťo Staviarsky: Kale topanky, Marenčin P. T., 2012 Víťo Staviarsky: Kale topanky

„Zdanlivo banálna romanca z rómskeho prostredia, ktorá by sa zmestila do krátkej novinovej správy, sa v Staviarskeho knihe stala príbehom, čo má veľký presah. Je to výsledok autorovej empatie, jeho láskavého pohľadu, čo nemoralizuje, vcítenie sa do často nepochopiteľného konania ľudí, majstrovsky vystavaných scén, dialógov, poínt, jeho nevtieravej, ale vytrvalej obhajoby dobra vo svete, ktorý sa s človekom (nielen) na okraji ani trochu nemazná. A ľahko čitateľný filmový strih knihy či jej humorný rukopis nič z toho nezľahčuje ani neznehodnocuje,“ dodala o knihe, ktorá mala pôvodne podobu filmového scenára.

Víťaza vyberala porota v dvoch kolách. V prvom zo 162 hodnotených titulov posunula do finále desať kníh. Z nich potom vybrala Staviarskeho. „Vybrať prvú desiatku bolo ťažšie už len preto, že každý z porotcov môže aj dnes vymenovať niekoľko ďalších kníh, ktoré sa do nej už jednoducho nezmestili, hoci tam patria. Teraz porota debatovala o každom titule finálovej desiatky osobitne a usilovala sa vyzdvihnúť prednosti každého z autorov, ale Staviarskeho próza stále vyčnievala oproti ostatným. Prinajmenšom v tom, ako sme sa práve pri tejto knihe v rôznych kolách debaty zhodovali,“ povedala Tina Čorná.

Víťo Staviarsky vyštudoval filmovú priemyslovku v Čimeliciach a neskôr scenáristiku na pražskej FAMU. Debutoval novelou z rómskeho prostredia Kivader (2007) a vydal aj zbierku próz Záchytka (2009). Obe tieto knihy sa takisto dostali medzi finalistov Anasoft litery. Román Kale topanky je Staviarskeho treťou knihou.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky. Udeľuje sa od roku 2006 a jej doterajšími držiteľmi sú Pavel Vilikovský, Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková a Balla.

Svojho favorita spomedzi finalistov môžu v internetovom hlasovaní voliť aj čitatelia. Tento rok ich najviac zaujala kniha Lucie Piussi Život je krátky z vydavateľstva Limerick.

Finalisti Anasoft litera 2013

Balla: Oko, KK Bagala Jana Beňová: Preč! Preč!, Marenčin PT Zuzana Cigánová: Špaky v tŕní, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov Maroš Krajňak: Entropia, Trio Publishing Peter Krištúfek: Dom hluchého, Marenčin PT Lucia Piussi: Život je krátky, Limerick Ondrej Štefánik: Bezprsté mesto, Vydavateľstvo TATRAN Víťo Staviarsky: Kale topanky, Marenčin PT Pavel Taussig: Hana, Vydavateľstvo RAK Milan Zelinka: Pristaš, Slovenský spisovateľ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba