Ken Follett: Pád titanov

Ken Follett bol dlho považovaný za majstra trileru, ale keď napísal historický román Piliere zeme, získal si milióny čitateľov na celom svete, ktorí sa tvrdohlavo dožadovali pokračovania. A výsledok? Nemenej úspešná historická sága Na veky vekov.

08.10.2013 05:00
debata

Nečakaný a závratný úspech Follettových románov ho viedol k rozhodnutiu napísať monumentálnu historickú trilógiu Storočie, v ktorej mapuje najnovšie dejiny ľudstva. Štart tejto trilógie bol veľkolepý. Pád titanov sa v mnohých krajinách stal bestsellerom číslo jedna, hoci ide o objemný tisícstranový román. V ňom Ken Follet na osudoch niekoľkých rodín približuje prvých dvadsať rokov minulého storočia. Podáva otrasné svedectvo o dôsledkoch bezuzdného militarizmu, ako sa svet mení na jednu absurditu. Čitateľ bytostne precíti hlúpu a mocenskú nafúkanosť politikov ochotných hnať milióny mladých mužov do ničivej vojny a zbedačovať celé národy. Hnusí sa nám chamtivosť bohatých a šikovných, ktorí sa priživia aj na vojne, stretávame spoločnosti plné predsudkov a násilia, ktoré ľudstvo sprevádza už celé veky.

Ken Follett: Pád titanov Foto: Tatran
Prebal_Pad_titanov_FINAL.indd Ken Follett: Pád titanov

Dramatické udalosti Prvej svetovej vojny, Ruskej revolúcie a boja žien za volebné právo, ktoré otriasli celým svetom, spoja osudy piatich rodín z rozličných krajín a spoločenských vrstiev. Na scéne sa objavia príslušníci britskej a nemeckej aristokracie, waleských baníkov, ruských robotníkov aj amerických demokratov a zbohatlíkov, aby sa ich životné cesty preťali a čelili najväčšej prekážke – Prvej svetovej vojne. Na historickom pozadí sa odohrávajú príbehy lásky, hrdinstva, priateľstva, ale aj beznádeje, poníženia a falošnosti.

Ken Follett nám v Páde titanov pripomína udalosti z prvých rokov 20. storočia, ktoré viedli k ničivej vojne, ale ľudstvo sa nepoučilo. A čo 21. storočie? Nie sme rovnako zneužívaní a znežití, klamlivé tvrdenie o biologických zbraniach na vedenie vojny v Iraku alebo paranoja okolo Sýrie. Po prečítaní Pádu titanov začnete o mnohých udalostiach uvažovať komplexnejšie, s prehľadom a v inom svetle.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ken Follett #Pád titanov #Tatran