Hercule Poirot vstane z mŕtvych

Slávny belgický detektív Hercule Poirot je mŕtvy, oznamoval svojim čitateľom 6. augusta 1975 jeden z najprestížnejších svetových denníkov, americký The New York Times. Poirot sa stal prvou fiktívnou postavou, ktorá sa dostala na titulnú stranu týchto novín. Jeho nekrológ uverejnili krátko pred vydaním poslednej knihy, v ktorej sa Poirot objaví. Takmer 40 rokov po tom, čo v nej Agatha Christie krátko pred svojou smrťou Poirota pochovala, belgický detektív opäť ožije v novom románe. S požehnaním vnuka Agathy Christie Matthewa Pricharda sa o to postará britská spisovateľka a poetka Sophie Hannahová.

13.10.2013 15:00
Hercule Poirot Foto: ,
debata

Žiadne bezočivosti

Hannahová je autorkou psychologických kriminálok, ktoré vyšli v 24 krajinách sveta. Napísala aj dve detské knihy a dve jej knihy sa dočkali aj televíznej adaptácie. K písaniu kriminálok ju podľa vlastných slov priviedla práve vášeň pre diela Agathy Christie.

„Každý, kto by nemal strach ísť do projektu, ako je tento, by musel byť blázon. Agatha Christie je najväčšia spisovateľka detektívok všetkých čias a je to pre mňa obrovská, obrovská pocta, že vybrali práve mňa, aby som tú knihu napísala,“ citovalo Hannahovú vydavateľstvo HarperCollins. „Cítim úzkosť, ale nemyslím si, že by som bola schopná napísať tú najlepšiu možnú knihu, ak by som ju necítila, ak by som bola úplne spokojná. Fakt, že každé ráno vstávam s tým, že mám naplniť toto neuveriteľne dôležité poslanie, mi dúfam pomôže napísať lepšiu knihu,“ dodala Hannahová.

Podľa denníka Guardian Hannahová dúfa, že osloví aj konzervatívnejších fanúšikov Agathy Christie. „Každé slovo, ktoré Agatha Christie napísala, považujem za takmer sväté, takže sa nebudem dopúšťať žiadnych bezočivostí. Nebudem Poirota nútiť, aby sa korčuľoval na kolieskových korčuliach a podobne. Viem, že niektorí povedia: Keď je autor mŕtvy, nechajte jeho postavy na pokoji. Lenže podobné veci sa dejú množstvu slávnych mŕtvych spisovateľov – ožili James Bond či Sherlock Holmes – a tak by bolo istým spôsobom čudné, ak by sme z toho vynechali Agathu Christie a nespravili to pre ňu. Myslím si, že je skvelé, ak milované postavy z literatúry nemusia zomrieť.“

O tom, že by napísala knihu, ktorej hrdinom by bol Poirot, uvažovala Hannahová niekoľko rokov. Reálnejšie kontúry začal nápad dostávať po tom, čo ho spisovateľkin agent navrhol vydavateľstvu HarperCollins. Keď sa neskôr Hannahová stretla s dedičmi Agathy Christie, v hre bola aj slečna Marplová. Spisovateľka ich však presvedčila, že radšej by oživila Poirota. „Romány s Poirotom boli prvými, ktoré som čítala. Čítala som ich všetky a všetky som ich videla aj v televízii. Konkrétna zápletka, ktorú som mala, mi absolútne sedela k Poirotovi,“ povedala Hannahová agentúre Reuters. „Napísať knihu s Poirotom bude ako písať o niekom, koho naozaj veľmi dobre poznám.“

Príliš dobrá príležitosť

To, že novú knihu napíše práve ona, je aj šťastnou náhodou. Jej agent oslovil vydavateľský dom v rovnakom týždni, ako s nápadom do vydavateľstva prišli Matthew Prichard a jeho spolupracovníci. Nápad, ktorý dostala, by podľa Hannahovej v trileri zasadenom do súčasnosti nefungoval, pre Poirota však bude ideálny. Podľa denníka Guardian už vydavateľstvu aj dedičom ukázala detailnú 100-stranovú osnovu knihy.

„Keď sme počuli, že niekto taký renomovaný ako Sophie by sa chcel do tohto projektu zapojiť, zdalo sa nám, že je to príliš dobrá príležitosť na to, aby sme ju premeškali,“ povedal Prichard pre denník Independent. „Jej osnova bola taká presvedčivá a jej vášeň pre dielo mojej babičky taká silná, že sme cítili, že nastal ten správny čas, aby bola napísaná nová Christie,“ cituje správa vydavateľského domu HarperCollins vnuka slávnej spisovateľky Matthewa Pricharda. Ten podľa Guardianu so záujmom sledoval, ako ožívajú hrdinovia iných, rovnako už zosnulých autorov, dlho však nebol celkom presvedčený, že rovnaký osud, ako napríklad Jamesa Bonda, by mal stretnúť Poirota alebo ďalšiu obľúbenú postavu z diel jeho babičky, slečnu Marplovú.

„Mysleli sme si, že to nie je nič pre nás, odhliadnuc od všetkého ostatného, moja stará mama napísala omnoho viac kníh než ľudia ako Ian Fleming (autor Jamesa Bonda). Mysleli sme si, že v našom kánone už na to nie je miesto,“ povedal Prichard.

Fleming venoval Bondovi 14 kníh a niekoľko poviedok. Filmov s Jamesom Bondom je však už vyše dvadsať a už niekoľko rokov po Flemingovej smrti (1964) vydal knihu s Jamesom Bondom v hlavnej úlohe Kingsley Amis. Vdova po Flemingovi s ňou nebola veľmi spokojná. Až po tom, čo v roku 1981 zomrela, sa knižné pokračovania bondoviek rozbehli naplno. Iba John Gardner ich napísal 16, vrátane dvoch knižných prepisov filmových bondoviek, teda spolu viac ako Fleming. Bonda oživili aj ďalší autori, zatiaľ posledným z nich je William Boyd. Jeho bondovka Solo sa odohráva koncom 60. rokov a vychádza v angličtine v týchto dňoch.

Na rozdiel od Fleminga Agatha Christie napísala počas svojho života 80 detektívnych románov a zbierok poviedok. Predalo sa z nich viac ako miliarda kusov v angličtine a viac ako miliarda v ďalších jazykoch. Iba z Biblie a Shakespeara sa predalo viac kníh ako z diela tejto spisovateľky. A mohlo by ich byť ešte viac. Práve zvýšenie záujmu aj o staršie knihy Agathy Christie bolo jedným z dôvodov, prečo dediči zmenili názor. A nová vlna záujmu by podľa jej vnuka možno potešila aj samotnú spisovateľku. „Každý autor by radšej svoju knihu napísal sám. Ale dúfam, že tieto argumenty by ju obmäkčili – naozaj jej záležalo na tom, aby jej knihy čítalo tak veľa ľudí v toľkých krajinách, ako je len možné,“ povedal Prichard.

Bez Hastingsa a Jappa

Dej novej knihy by mal byť zasadený do obdobia medzi dvoma svetovými vojnami, koncom 20. rokov minulého storočia. Oveľa viac však zatiaľ vydavateľstvo ani autorka neprezradili. Sľubujú, že Poirot bude v novinke riešiť diabolsky chytro vymyslený vražedný plán a chcú prilákať aj čitateľov, ktorí doteraz knihu od Agathy Christie nemali v ruke. Hannahová podľa vlastných slov dúfa, že Poirotovi „vytvorí puzzle, ktoré jedinečného detektíva zmätie a spôsobí mu frustráciu počas dobrých pár kapitol knihy“.

Poirotovi tentoraz nebudú pomáhať jeho priateľ a spoločník kapitán Hastings ani šéfinšpektor Japp. Tí sa objavili iba v niekoľkých knihách s Poirotom. V televíznych verziách Poirota však Jappa a Hastingsa obsadili aj do príbehov, v ktorých pôvodne nefigurovali. „Myslím, že všetci sme mali ten pocit, že ak by sa v knihe objavili aj Hastings a Japp, príliš by sa to podobalo na pokus napísať knihu Agathy Christie. To, o čo sa pokúšam, je napísať knihu s Poirotom, ktorá bude jednak zapadať medzi jeho ostatné knihy, ale bude aj osobitá,“ vysvetlila Hannahová agentúre Reuters. V knihe vraj nebudú chýbať ani pre Agathu Christie príznačné nečakané zvraty.

Slečna Marplová zostáva na odpočinku

S Poirotom, samoľúbym puntičkárskym detektívom, ktorý nedá dopustiť na svoje sivé bunky, sa čitatelia prvýkrát stretli pred vyše 90 rokmi. Všetko však mohlo byť inak. „Keď som mala 21 rokov, dokončila som svoju prvú knihu Záhada na zámku Styles. Poslala som ju jednému alebo dvom vydavateľom, ktorým sa nepáčila,“ prezradila Agatha Christie v rozhovore zverejnenom na stránkach BBC. „Bolo to počas obdobia, keď som pracovala v ošetrovni, keď som prvýkrát dostala nápad napísať detektívny príbeh. Začala som uvažovať, aký druh detektívky by som vedela napísať. Keďže som bola obklopená jedmi, zrejme bolo prirodzené, že mi vyšlo, že smrť otrávením by mala byť metóda, ktorú si zvolím,“ cituje Christie jej oficiálna stránka. K napísaniu detektívneho príbehu ju vraj posmelila sestra Madge.

Postupne vzniklo vyše 30 románov a 51 poviedok, v ktorých Poirot vystupuje. Netrvalo dlho a prilákali aj filmárov. Prvýkrát sa Poirot na striebornom plátne objavil už začiatkom 30. rokov minulého storočia. Vo filme Alibi podľa slávnej knihy Vražda Rogera Ackroyda. Poirota v ňom stvárnil Austin Trevor a tvrdil, že filmári si ho vybrali iba preto, lebo dokázal hovoriť s francúzskym prízvukom.

Slávneho detektíva si zahrali aj Albert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm či Alfred Molina. Aktuálne ho v rozsiahlom televíznom projekte stvárňuje David Suchet. Ako Poirot sa prvýkrát objavil už v roku 1989 a posledná časť seriálu bude mať v Británii premiéru na budúci rok v januári. „Poirot je výnimočná a súčasne nesmierne komplikovaná postava. Vždy som ju hral rád. Je rozvážny, oceňujem jeho eleganciu a precíznosť. Niekedy ma však pri hraní privádza k šialenstvu, to keď je taký márnivý a pedantský. Napriek všetkým svojim chybám je však jednou z najbystrejších postáv v literatúre vôbec,“ povedal Suchet pre BBC.

Či sa filmového alebo televízneho spracovania dočká aj najnovšia kniha o Poirotovi, nie je zatiaľ jasné. Spisovateľka Hannahová tvrdí, že to ide mimo nej a vnuk Agathy Christie povedal iba toľko, že v tejto oblasti budú postupovať veľmi opatrne. Zároveň dodal, že slečna Marplová zrejme nebude nasledovať prípad Poirota a tiež nie je jasné, či Hannahovej kniha nebude nadlho jedinou, v ktorej sa Poirot vráti na scénu.

debata chyba
Viac na túto tému: #detektívka #Agatha Christie #Hercule Poirot