Frankfurtský knižný veľtrh má prst na pulze doby

Frankfurtský knižný veľtrh, najväčšie podujatie svojho druhu na svete, je už v plnom prúde. Tento rok očakáva účasť zhruba 7 300 vystavovateľov z viac ako sto krajín sveta, návštevnosť organizátori už teraz odhadujú na bezmála 300-tisíc. Na veľtrhu nechýba ani slovenské zastúpenie - do Nemecka vycestovala odprezentovať svoju tvorbu autorka detskej literatúry Gabriela Futová aj finalisti ceny Anasoft litera Marek Vadas a Pavel Taussig.

12.10.2013 09:00
debata

Brazília bez Coelha

Frankfurt je v týchto dňoch skutočnou mekkou literatúry. Rozľahlé výstavisko, ktoré si tento rok prešlo viacerými inováciami, si rozdelili vydavatelia, predajcovia a autori kníh z celého sveta. V medzinárodnej sekcii veľtrhu sa nachádza aj slovenská delegácia – tvorí ju 45 vydavateľov, zhruba 500 knižných titulov a traja prozaici.

„Marek Vadas na veľtrh priniesol svoje knihy Liečiteľ a Čierne na čiernom, Pavel Taussig prezentuje knihu Hana a Gabriela Futová svoju asi najznámejšiu Nejdem a basta,“ vraví Miroslava Bilačičová z Literárneho informačného centra, ktorá má na starosti práve prezentáciu slovenskej literatúry na medzinárodných fórach.

Čestným hosťom veľtrhu je tento rok Brazília – zo strany Nemecka ide tak trochu o akt vďaky za množstvo podujatí, ktoré sa pri príležitosti Roku Nemecka v uplynulých mesiacoch konali v Brazílii. Latinskoamerická veľmoc sa na veľtrhu predstavuje pod priliehavým podtitulom Krajina plná hlasov v špeciálnom pavilóne s rozlohou 2 500 štvorcových metrov. Priblíži tu široké spektrum svojich tradícií a kultúry, ale predovšetkým svoju literatúru – na veľtrh zavíta 92 brazílskych autorov, medzi nimi aj známe spisovateľky Andréa del Fuego, Beatriz Bracher či Patrícia Melo. Hlavnou brazílskou hviezdou mal vo Frankfurte byť autor bezmála dvadsiatich celosvetových bestsellerov Paulo Coelho. Účasť však odriekol na protest proti údajným protekčným praktikám za výberom brazílskej delegácie.

V ústrety budúcnosti

Hoci milovníci tradícií zvyknú tvrdiť, že hrejivý pocit z vlastného výtlačku voňavej papierovej knihy nič nenahradí, realita ukazuje čosi iné – trh s elektronickou literatúrou rok čo rok mohutnie a výhodám Knidlu či obdobných čítačiek postupne podliehajú aj ich najzarytejší odporcovia. Tento fenomén je veľkou témou aj vo Frankfurte, ktorý si zakladá na povesti podujatia, ktoré drží prst na pulze doby.

Problematiku neopomenul ani riaditeľ veľtrhu v príhovore počas slávnostného otvorenia. Jürgen Boos upozornil najmä na riziká spojené s monopolizáciou virtuálneho sveta literatúry. „Technické štandardy elektronického knižného trhu veľmi ovplyvňujú spôsob, akým čítame. Apple, Amazon a ďalší sú dômyselnými mechanizmami na udržiavanie zákazníkov. Majú pod kontrolou nielen virtuálny trh, ale aj koncové čítačky. Udržiavajú si tak nad zákazníkom moc.“ Optimisticky však dodal, že menší vydavatelia vo svete z tejto nadvlády nie sú paralyzovaní, práve naopak, odpovedajú inováciami a originalitou.

To sú tiež dôležité atribúty svojpomocných vydavateľov, ktorí predstavujú ďalší výrazný trend súčasného literárneho sveta. Nárast ich vplyvu priamo úmerne odráža aj ich zastúpenie vo Frankfurte – majú samostatný výstavný priestor a hneď 50 tematických podujatí. Zúčastní sa na nich napríklad aj úspešný americký autor Hugh Howey. Preslávil sa bestsellerovou sci-fi sériou Wool, ktorú vydával cez systém Kindle Direct Publishing.

Prvé dni Frankfurtského knižného veľtrhu, ktorý sa začal v stredu a potrvá do nedele, sú venované profesionálom. Pre širokú verejnosť svoje brány veľtrh otvorí počas víkendu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Frankfurt #Marek Vadas #knižný veľtrh