Sila poézie opäť na Ars Poetice

Ars Poetica - to je festival, ktorého formát je na území strednej Európy skutočne jedinečný. Multižánrové podujatie bude v Bratislave v najbližších dňoch konfrontovať súčasnú poéziu s inými druhmi umenia už jedenásty raz. Tak ako po minulé ročníky, aj tento rok sa môžu jeho návštevníci tešiť na verše v najrôznejších svetových jazykoch v živom prednese ich autorov, na premietania atraktívnych hraných a animovaných filmov, ako aj na niekoľko netradičných predstavení. Ars Poetica 2013 štartuje už vo štvrtok.

17.10.2013 12:00
arspoetica Foto:
K tohtoročným hosťom festivalu Ars Poetica patrí aj fínska poetka a spisovateľka Helena Sinervo.
debata

Na Ars Poetice 2013 bude hojne zastúpená najmä súčasná avantgarda. Slovenskému publiku ju prostredníctvom svojej tvorby predstavia aj nemeckí autori Gerhard Falkner a Hans Thill, švajčiarska experimentátorka Heike Fiedler, Louis Armand z Austrálie či fínska autorka Helena Sinervo. Verše však odznejú aj v niektorých exotickejších jazykoch – napríklad gruzínčine, turečtine či v indickom dialekte mahárathi. A, samozrejme, aj v slovenských prekladoch, ktoré prednesú Lucia Hurajová a Ľubo Bukový. Spolu sa návštevníci festivalu zoznámia s tvorbou dvadsiatich piatich básnikov z 18 krajín sveta. Nebudú medzi nimi chýbať ani tí domáci, zastúpia ich Agda Bavi Pain, Erik Šimšík aj rusínsky básnik Juraj Charitun.

Nielen poéziou je však Ars Poetica živá – za pozornosť iste stoja aj multižánrové predstavenia Skúmanie javov a Debody. To prvé bude variáciou na tému energie, vnemov a pocitov vyjadrených fúziou tanca, hudby, recitácie a digitálnej poézie, to druhé kombinuje pohyb, zvuk a obraz. Ars Poetica ponúka aj možnosť vidieť niekoľko filmov, ktoré o svojskú poetiku taktiež nemajú núdzu. Spomeňme z nich oscarový dokument Pátranie po Sugar Manovi, krátky animovaný film Sneh, originálnu čiernobielu verziu známej rozprávky Snehulienka – Iný príbeh, poľský veľkofilm Mlyn a kríž inšpirovaný maľbami Pietra Brueghela či novú francúzsku snímku Pena dní.

O hudobnú zložku sa na festivale postará domáci DJ Stroon, poľská formácia Hipiersonic či český projekt Skrytý půvab byrokracie.

Ars Poetica 2013 potrvá do pondelka 21. októbra, jej podujatia sa budú odohrávať prevažne na pôde Nultého priestoru A4 a Kina Lumiére. Kompletný program, ako aj zoznam jej tohtoročných hostí nájdete na festivalových stránkach www.arspoetica.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ars Poetica #Gerhard Falkner