Robert Musil: Naplnenie lásky

Musilove dve novely z roku 1911, vydané pod názvom Dve spojenia, sú neoddeliteľnou súčasťou diela tohto modernistického spisovateľa a témami a poetikou predznamenávajú jeho opus magnum Muž bez vlastností.

22.10.2013 05:00
debata
Robert Musil: Naplnenie lásky Foto: Inaque.sk
Robert Musil: Naplnenie lásky Robert Musil: Naplnenie lásky

V dvoch textoch, ktorých hrdinkami sú Claudine a Veronika, sa stretávajú láska, žiarlivosť, pochybnosť či nemožnosť niektorých partnerských vzťahov. Za zdanlivo stabilným svetom manželstva sa ukrýva svet iný – znepokojujúci, ale o to fascinujúcejší.

A nemohla prestať myslieť na nadchádzajúce dni, odlúčené od zvyšku jej dní, ležiace pred ňou ako rad vzdialených miestností, s dverami otvorenými do ďalších. A celý ten čas počula dupot konských kopýt, čo ju niesli – bezmocne vnorenú do nezmyselnej reálnosti tejto situácie, usadenú na lávke na saniach – bližšie k tomu, čo sa malo stať.

Robert Musil bol rakúsky prozaik a esejista. Študoval v Brne a v Berlíne. Ako dvadsaťšesť-ročný napísal román Zmätky chovanca Törlessa. Po získaní doktorátu z filozofie pracoval ako novinár a knihovník. Počas prvej svetovej vojny slúžil v rakúskej armáde. Od roku 1922 sa venoval písaniu esejí, divadelných hier a románu Muž bez vlastností, ktorý vyšiel po jeho smrti v roku 1942.

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovateľ #Robert Musil #modernista