Iveta Škripková: Divadelná hra-be-ce-da

Iveta Škripková je v divadelnom svete známa nielen ako riaditeľka Bábkového divadla na rázcestí, ale aj ako organizátorka festivalov, stretnutí divadelníkov, seminárov a iných spoločensko–divadelných podujatí, ale predovšetkým ako odborníčka na divadlo pre deti, o čom svedčí mnohoročná práca s deťmi, ktorá je pokračovaním a rozvíjaním divadelného zážitku.

25.10.2013 05:00
debata
Iveta Škripková:
Divadelná hra-be-ce-da Foto: Divadelný ústav
Iveta Škripková Divadelná hra-be-ce-da Iveta Škripková: Divadelná hra-be-ce-da

"Publikácia je zostavená ako výkladový slovník slov a termínov, ktoré sa dotýkajú divadla, jeho tvorcu i príjemcu, predovšetkým detí v teenagerskom veku. Ale univerzálnosť odborného výkladu rozširuje diapazón tých, ktorí budú knihu používať. Teda od materskej školy až po univerzitu. Základným princípom knihy a napokon i práce Ivety Škripkovej s deťmi je hra a hravosť. Tento princíp predurčuje ochotu detského príjemcu ďalej rozširovať okruh svojho vzdelania z oblasti divadla. Kniha ponúka taký sortiment vedomostí, že po ich zvládnutí čitateľ môže ísť hravo študovať na VŠMU. Sympatický je aj kompozičný úmysel, pretože tvorivo pripája k definíciám jednotlivých pojmov veľký počet hier a cvičení na ich pochopenie, použitie a ďalšie rozvíjanie. Vlastný text často dopĺňa ukážkami z prác detí, ktoré jej dielne absolvovali.

Publikácia Ivety Škripkovej Divadelná hra-be-ce-da je svojou nápaditosťou, metodickou vypracovanosťou, bohatým vzdelávacím materiálom patrí k vynikajúcim dielam zasahujúcim do divadelnej poetiky, metodiky práce s deťmi, psychológie i sociológie," napísala o knihe literárna vedkyňa Marta Žilková.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #publikácia #odborníčka