Amos Oz: Kafka zmenil môj svet

Svetoznámy izraelský spisovateľ Amos Oz si včera v Prahe prevzal prestížnu literárnu Cenu Franza Kafku. "V Prahe som už po piaty raz a mám k tomuto mestu veľmi špeciálny vzťah - moja matka tu totiž v 30. rokoch minulého storočia študovala," povedal Oz novinárom v Prahe.

25.10.2013 11:59
Amos Oz Foto:
Amos Oz je v poradí už trinástym držiteľom Ceny Franza Kafku.
debata

„Niekoľko ocenení už mám, práve Cena Franza Kafku však medzi nimi bude mať vzácne miesto. Jeho literatúra ma totiž, povedané slovami samotného Kafku, zasiahla ako sekera do hrude. Po tom, ako som po prvý raz čítal jeho Proces, svet už nikdy nebol tým, čím býval,“ povedal Oz. „Dielo Franza Kafku malo na mňa veľký vplyv, odkedy som ho prvýkrát čítal v hebrejskom preklade ako 16– alebo 17-ročný. Vtedy vo mne vyvolalo určité pochybnosti o všetkom na svete. Po prečítaní Kafku som stratil určitú istotu, ktorú som nikdy nezískal späť. Kafka mi zmenil svet,“ dodal Oz pre Českú televíziu.

Amos Oz patrí medzi najčítanejších izraelských autorov. Jeho diela preložili do viac ako štyridsiatich jazykov. Debutoval v roku 1965 zbierkou poviedok Krajina šakalov a odvtedy vydal takmer tridsiatku kníh. Viaceré z nich vyšli v češtine, ako napríklad výber z esejí a publicistiky Mír, láska a kompromis (1997), romány Fima (1998), Panter ve sklepě (1999) či Můj Michael (2005), eseje Jak vyléčit fanatika (2006) a najnovšie spomienková próza, ktorá je znepokojivým portrétom izraelskej vidieckej komunity Scény z venkovského života (2013). V slovenskom preklade vyšiel zatiaľ iba Ozov epištolárny román Čierna skrinka (2011).

Amos Oz býva často skloňovaný medzi favoritmi na udelenie Nobelovej ceny za literatúru. K týmto úvahám prispel tento rok aj fakt, že dostal Cenu Franza Kafku. Organizátori totiž meno laureáta oznamujú zhruba v polročnom predstihu, teda ešte pred tým, ako sa vyhlasuje Nobelova cena za literatúru. V rokoch 2004 a 2005 získali Cenu Franza Kafku Elfriede Jelinek a Harold Pinter. Obaja v rovnakom roku získali aj Nobelovu cenu za literatúru.

Medzinárodnú literárnu Cenu Franza Kafku udeľuje Spoločnosť Franza Kafku od roku 2001, keď ju získal americký spisovateľ Philip Roth. Medzi jej ďalšími držiteľmi sú aj Arnošt Lustig, Václav Havel, Haruki Murakami, Peter Handke či Ivan Klíma.

O udelení ceny tento rok rozhodovala medzinárodná porota, ktorej členmi boli napríklad germanista a emeritný profesor Yaleovej univerzity Peter Demetz, francúzsky literárny vedec André Derval, rakúska spisovateľka Marianne Gruberová, nedávno zosnulý nemecký „literárny pápež“ Marcel Reich-Ranicki, český sinológ a prekladateľ Oldřich Král, španielsky spisovateľ Lorenzo Silva či spisovateľ Jiří Stránsky. Víťaza vyberali spomedzi dvanástich uznávaných literátov. Podmienkou zaradenia do výberu je, že aspoň dve diela autora musia byť preložené do češtiny. Cenu udeľujú za celé doterajšie dielo autora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Amos Oz #Cena Franza Kafku