Bibliotéka dokazuje, že čítanie je v kurze

Množstvo ľudí tlačiacich sa pri pultoch s knihami, to nie je obvyklá situácia. Už počas posledných dvoch dní sa v bratislavskej Inchebe dýcha ťažšie a nápor návštevníkov očakáva najväčší knižný veľtrh na Slovensku Bibliotéka najmä cez víkend. Žiakov a študentov, ktorí napĺňali halu v pracovných dňoch, vystriedajú pracujúci a rodiny s deťmi. Lákajú ich diskusie, sprievodné akcie, ale aj zľavy.

16.11.2013 05:00
web BIBLIO Foto:
Tohtoročná Bibliotéka zrejme prekoná rekord návštevnosti.
debata (4)

Rôzne žánre, dobré ceny

Kto zvykne na Vianoce kupovať blízkym knihu, ten by podujatie určite nemal vynechať. S prázdnymi rukami sa z Bibliotéky azda ani odísť nedá, prispieva k tomu aj množstvo vystavovateľov, či už z radov vydavateľstiev, kníhkupcov, knižníc a spolkov alebo bazárov a antikvariátov. Narazíte tu pritom na žánrovú rozmanitosť. Na svoje si prídu milovníci literatúry faktu, detektívok, ženských románov, sci-fi, detských kníh, náboženskej literatúry či poézie. Väčšina vystavovateľov ponúka aj výrazné zľavy a hoci si to pri umení mnohí radi nepriznávajú, aj tie sú pre čitateľov často rozhodujúce.

Bibliotéka okrem kníh ponúka tiež desiatky aktivít, ktoré sú s literatúrou spájané. Ide napríklad o krsty kníh, besedy so spisovateľmi alebo odborné diskusie. Aktuálnou novinkou je Jesenná čitáreň, kde si môžete knihu z antikvariátu aj požičať. V čitárni je vystavená unikátna zbierka dvanástich titulov Alfred Hitchock a traja pátrači, ktoré vychádzali v rokoch 1970 – 1992.

Zlomí rekord?

Podľa predbežných odhadov to vyzerá, že z hľadiska návštevnosti prekoná veľtrh svoje rekordy. Zvyšujúci sa záujem si všimli aj vystavujúci. „Len počas prvého dňa sa v našom stánku predalo vyše 1 300 kníh, čo je naozaj vysoké číslo,“ hovorí PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková. „Náš personál to až vyviedlo z konceptu, o knihy bol totiž obrovský záujem,“ dodáva.

To, že sa tohtoročná Bibliotéka ukazuje ešte úspešnejšia ako tá vlaňajšia, potvrdzuje aj riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová. „Vidíme nárast publika, čo dokazuje vysoká účasť na podujatiach aj pre školákov. Dôvodov je určite viacero, napríklad tiež zaujímavý sprievodný program. Kniha sa však čoraz častejšie stáva hodnotným útočiskom alebo darčekom pre blízkeho.“

Bibliotéka bude otvorená v sobotu od 10.00 do 19.00 a v nedeľu do 18.00. Okrem príjemného prehrabávania sa v knihách môžu si návštevníci pozrieť napríklad súťaž v slam poetry, reťazové čítanie populárnych slovenských autorov alebo hudobné vystúpenia. Množstvo aktivít je pripravených aj pre deti. Základné vstupné pre dospelého návštevníka sú 3 eurá.

Bibliotéka v číslach

  • ide už o 21. ročník
  • trvá 4 dni
  • má vyše 150 vystavovateľov z 10 krajín
  • 34 102 návštevníkov prišlo minulý rok
  • vystavuje sa na na ploche 6350 m2
  • k dispozícii sú tisíce kníh

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bibliotéka #Inecheba