Stefan Zweig: Šachová novela

Šachová novela je literárnou perlou Zweigovej novelistickej a poviedkovej tvorby. Autor v diele bravúrne rozvíja príbeh, ktorý vyvrcholí konfrontáciou dvoch šachových majstrov počas plavby parníkom z New Yorku do Buenos Aires.

03.12.2013 05:00
ZWEIG Foto:
Stefan Zweig: Šachová novela
debata

Krátko po vyplávaní lode vyzve zopár šachových nadšencov na súboj jedného z prominentných pasažierov, šachového veľmajstra Mirka Czentovica.

Prvú partiu vyhrá Czentovic a porazení žiadajú odvetu. Spočiatku je veľmajster v prevahe, vtom sa však k hráčom pripojí nenápadný muž, poradí im niekoľko skvelých ťahov, a partia sa skončí remízou. Kto je tento doktor B., záhadný brilantný šachista? Ako sa súboj skončí?

Stefan Zweig bol rakúsky prozaik, esejista, básnik a prekladateľ. Vyštudoval filozofiu, germanistiku a romanistiku v Berlíne a vo Viedni. Počas 1. svetovej vojny , kedy žil vo Švajčiarsku, získal svoj antimilitaristický až pacifistický prístup k životu. Jeho literárnu tvorbu ovplyvnila psychoanalýza. V roku 1938 emigroval do Veľkej Británie a v roku 1941 do brazílskeho Petrópolisu, kde spáchal spolu s manželkou samovraždu potom, čo sa k nemu dostali správy o ničení kultúrnych hodnôt fašistami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovart #Stefan Zweig #Šachová novela