Briti oceňujú najhorší literárny sex. Trofej získal renomovaný Manil Suri

Americký spisovateľ indického pôvodu Manil Suri získal cenu za zlý sex v literatúre, ktorá má oceňovať obzvlášť nepodarené popisy sexuálnych scén. Britský časopis Literary Review Surimu cenu udelil za sexuálnu scénu troch hlavných hrdinov jeho románu The City of Devi (Mesto Déví), pri ktorej si vypomáhal prirovnaním k vybuchujúcim supernovám a kvarkom.

04.12.2013 16:00
Manil Suri, spisovateľ Foto:
Americký spisovateľ indického pôvodu Manil Suri získal cenu za najhorší literárny popis sexu.
debata

Časopis udeľuje cenu každoročne už od roku 1993. Má upozorniť na „neohrabané, zle napísané alebo nedbanlivé pasáže o sexe v súčasných románoch a odrádzať tak od nich“. Suri, ktorý je uznávaným romanopiscom a bol nominovaný aj na Bookerovu cenu, sa získaním ceny za mizerný popis sexu dostal do dobrej spoločnosti. Medzi minulými víťazmi sú John Updike, Norman Mailer, Tom Wolfe aj Sebastian Faulks.

Suri, ktorý žije v USA, si pre cenu nemohol prísť osobne, prevzal ju však zástupca jeho britského vydavateľstva Bloomsbury. „Prijímame cenu a vyzývame každého, aby si urobil svoj vlastný názor. Ako si povšimla už Jane Austenová: ‚Polovinca sveta nemôže porozumieť pôžitkom druhej polovice‘. V ktorej polovici ste vy?“

Podľa britského periodika The Guardian bolo z nominovaných diel favoritom najskôr tohtoročné pokračovanie dobrodružstva Bridget Jonesovej od Helen Fieldingovej, ale porotci nakoniec vraj usúdili, že sexuálne scény neboli dostatočne trápne. Nominovaný bol aj román House of Earth z roku 1947 známeho pesničkára Woodyho Guthrieho, ktorý vyšiel po prvý raz až v tomto roku. Porotcov v ňom nadchla najmä 30– stranová milostná scéna odohrávajúca sa na sene.

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #ocenenie #literatúra #Manil Suri