Dana Browna Praha očarila. Zasadí do nej nový román?

Predať za desať rokov spisovateľskej kariéry vyše 200 miliónov kópií svojich diel, to sa podarí len máloktorým autorom. Dan Brown patrí medzi nich. Autor bestsellerov Da Vinciho kód alebo Anjeli a démoni rekord v predajnosti prekonal aj v Česku.

17.01.2014 09:00
Dan Brown Foto:
Dan Brown
debata (1)

Da Vinciho kód je totiž najpredávanejšou knihou v Česku za posledných 10 rokov. Na návšteve v Prahe si za to prevzal ocenenie a zúčastnil sa na scénickom čítaní svojho románu.

„Som v Prahe len dva dni, ale videl som veľa zaujímavostí,“ vysvetlil autor na tlačovej konferencii. „Toto mesto je veľmi inšpiratívne. Mysticizmus tu hrá dôležitú úlohu. Karlov most, Hrad a vôbec všetko, čo som videl, je veľmi pekné, až sa môže zdať, že to niekto len celé namaľoval. Môžem ešte raz povedať, že na mňa táto návšteva pôsobila inšpiratívne.“ Vyjadrenie Dana Browna viedlo k polemike, či do hlavného mesta Českej republiky zasadí ďalší zo svojich románov, alebo išlo len o zdvorilostnú frázu. „Mám rád tajomstvá,“ dodal autor a bližšie tému nešpecifikoval.

Brown na konferencii vyjadril svoj názor na audioknihy a porozprával tiež, ktorú zo svojich kníh má najradšej. „Posledná kniha je vždy najlepšia. Jedným z dôvodov je aj ten, že ste radi, že ste ju vôbec dokončili. Tak ako každé dieťa aj každú knihu vie mať autor rád vlastným spôsobom a inak. Inferno ma fascinuje, je to zábavná kniha, obsahuje veľa informácií z vedy. Keď sa ma však na ňu spýtate o niekoľko rokov, určite vám poviem niečo iné.“

Práve Inferno – peklo bolo jedným z dôvodov spisovateľovej návštevy. Na Novej scéne českého Národného divadla sa predvčerom zúčastnil na projekte LiStOvAnIe, ktorý previedol návštevníkov jeho najnovším bestsellerom pomocou scénického čítania. Na galavečere si tiež osobne prevzal cenu kníhkupectva Palác kníh Luxor za Da Vinciho kód. V priebehu posledných desiatich rokov sa z neho v Česku predalo vyše 100-tisíc kusov.

Knihy Dana Browna vyšli vo vyše päťdesiatich jazykoch. Len z megahitu Da Vinciho kód sa predalo viac ako 80 miliónov kusov a v rebríčku bestsellerov New York Times sa držal 144 týždňov, z toho 54 týždňov na prvom mieste. Sériu s populárnym Robertom Langdonom odštartovali Anjeli a démoni, nasledoval Da Vinciho kód, Stratený symbol a uzatvára ju novinka Inferno – peklo. Dve z jeho diel sa dočkali aj filmového spracovania. Konkrétne ide o tituly Da Vinciho kód a Anjeli a démoni. Hlavného hrdinu na filmovom plátne stvárnil Tom Hanks.

Medzi faktory, ktoré robia Brownove diela originálnymi, patrí nepochybne to, že sú plné tajomstiev, záhad, hádaniek, šifier a prekvapujúcich riešení. Brown rád do kníh zakomponuje aj tematiku cirkvi či umenia. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa po úspechu Da Vinciho kódu stal tŕňom v oku cirkvi. „Pri všetkých náboženstvách ľudia dúfajú, že ich voľakto prinúti, aby boli lepší. Aby hľadali niečo krajšie ako to, čo majú teraz. Ale aj katolícka cirkev sa mení. Urobila veľa dobrého najmä vďaka poslednému pápežovi, a dúfam, že bude touto cestou pokračovať,“ vyhlásil spisovateľ v Prahe.

Ako to dopadne s jeho najnovším románom a či sa splnia želania jeho českých fanúšikov, ktorí by si radi prečítali o dobrodružstvách Roberta Langdona práve v Prahe, zostáva zatiaľ Brownovým tajomstvom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Dan Brown #Da Vinciho kód