Príde nový Nesbø aj Rowlingová

V najbližších mesiacoch si bude na pultoch knižných vydavateľstiev skutočne z čoho vyberať. Na svoje si prídu priaznivci kriminálok, romantiky aj odbornej literatúry. Medzi najočakávanejšie tituly tejto sezóny patrí z prekladovej literatúry najmä detektívny román J. K. Rowlingovej, novinka z dielne Jo Nesba aj tretí diel denníkov sympatickej Bridget Jonesovej.

19.01.2014 09:00
J.K. Rowling Foto:
Po knihe Prázdne miesto vyjde už čoskoro J. K. Rowlingovej v slovenčine aj detektívna novinka Volanie kukučky.
debata

Mrazivé kriminálky

Chcela ho vydať pod pseudonymom, ale neuspela. Právnik, ktorý vyzradil tajomstvo autorky Harryho Pottera J. K Rowlingovej o pravej identite Roberta Galbraitha, dostal pokutu. Knižný trh však správa o detektívke úspešnej spisovateľky potešil. Pútavý príbeh z prostredia módy a mediálnych celebrít, londýnskej smotánky, ale aj spodiny vyjde v slovenskom preklade už 20. februára vo vydavateľstve Albatros.

V najbližších týždňoch sa na dávku napätia môžu tešiť aj fanúšikovia Jo Nesba. Nórsky autor, z ktorého kníh sa predalo už viac ako 18 miliónov výtlačkov vo svete, prichádza koncom januára na slovenské knižné pulty s titulom Polícia. Prekvapujúce zvraty a nečakané vyvrcholenie zaujmú aj v románe Angličanka majstra špionážneho žánru Daniela Silvu.

Kriminálky však nie sú len záležitosťou prekladovej literatúry. Svoj debut predstaví mladý slovenský autor Tomáš Hlaváč. Kniha s názvom Zaprášené duše ulahodí najmä priaznivcom americkej drsnej školy trilerov.

Spomienky aj monografia

Okrem mrazivých kriminálok dostáva v beletrii veľký priestor aj história. Tri knihy Sándora Máraia prináša do kníhkupectiev vydavateľstvo Kalligram. Konkrétne pôjde o krátky historický román Posila o pôsobení inkvizície na sklonku 16. storočia; román voľne inšpirovaný epizódou o úteku z benátskych olovených komôr z Casanovových Pamätí pod názvom Hosťovanie v Bolzane a román Esterina pozostalosť o vyrovnávaní sa s minulosťou s ironickým odstupom a trocha trpkým humorom.

Historické pozadie využíva vo svojom diele Tri brehy Dunaja Pavol Boroš. Román o ľúbostnom trojuholníku v čase vzniku Československa uvedie Slovart. Zaujímavým spomínaním na nedávne časy bude titul dočasného chargé d'affaires americkej ambasády vo vtedy čerstvo samostatnom Slovensku. Američan Paul Hacker spomína na svoje tunajšie pôsobenie v knihe Slovensko 1990 – 1993.

Kto je zvedavý na nové bizarné dobrodružstvá pobláznenej Bridget Jonesovej, musí si na slovenský preklad počkať až do mája. Kniha Helen Fieldingovej, ktorá rozpútala diskusiu ihneď po jej vydaní vo Veľkej Británii, opisuje situáciu, do ktorej sa Bridget dostala už ako dvojnásobná matka a vdova.

Fanúšikom výtvarného umenia a veľkovýpravných kníh je určená monografia Ester Martinčekovej-Šimerovej. Nájdete v nej okolo 300 reprodukcií poprednej slovenskej maliarky a scénografky aj jej dosiaľ nepublikovanú korešpondenciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jo Nesbo #J.K. Rowlingová