Diana Mašlejová: Maják

Spisovateľka a redaktorka Diana Mašlejová prichádza po troch rokoch s novou knihou. Zbierka poviedok s názvom Maják vychádza vo vydavateľstve Limerick, pod patronátom hudobníka, vydavateľa a básnika Štefana “Vandala“ Chrappu.

03.02.2014 05:00
anotka MAJAK Foto:
Diana Mašlejová: Maják
debata

Knihu Maják tvorí mozaika príbehov a autorkiných pohľadov mesto, ľudí a život v ňom. Jej snahou je zachytiť akýsi prchavý okamih, esenciu, atmosféru a preniesť ju na papier. Rovnako, ako vo svojej debutovej knihe s názvom Aj o vetre, ostáva Diana aj naďalej verná poviedkam a jej literárne oči neprestala fascinovať metafora, ako jedinečný prostriedok na zachytenie videného, počutého, prežitého.

Názov Maják autorka použila práve ako metaforu na starý priemyselný komín na bratislavskej Čulenovej ulici, na ktorý rada hľadievala z okna a ktorý sa, ako nepotrebný prežitok rozhodli „kompetentní“ rozložiť. Komín vníma v texte nielen ako historickú pamiatku hodnú zanechania, ale aj akýsi obraz dnešnej doby – čo nie je pohodlné, to treba odstrániť. O pôvabnú ilustráciu zbierky poviedok sa postarala talentovaná výtvarníčka Lucy Hudec.

Diana Mašlejová okrem vlastnej tvorby, píše rozprávky pre detský časopis a je literárnou redaktorkou vo viacerých slovenských časopisoch a weboch. Má rada mesto, rozhovory, kávu, iné mestá, slobodu, pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diana Mašlejová #Maják